Browse By

Véghajrában az “októberi forradalom” – FRISSÍTVE!

Tizenhét órakor zárják az urnákat Bécsben, régen volt már ilyen kiélezett a küzdelem. Az osztrák fővárost 1945 óta, hetven éve a szociáldemokrata párt (SPÖ) vezeti, különösebb megingás nélkül. Míg korábban a néppárt (ÖVP) jelentett csak ellenfelet számukra, 1991 óta szinte töretlenül küzdik fel magukat a szabadságpártiak (FPÖ).

wienerwahl01

Kelet-európaiak bérdömpingje, munkanélküliség, visszaélések a bécsi bérlakásokkal, hiányzó bevándorló-integráció – a népszerűséget hozó címszavak

Akkoriban a nacionalista Jörg Haider által vezette párt, kilépéséig sorra 20% felett teljesített Bécsben, 1996-ban 27%-kal, 12%-kal lemaradva az SPÖ-től. 2005-ben távozott, ekkor tűnt fel Heinz Christian Strache, aki 2010-re újra 27%-os részesedéssel büszkélkedhetett. A jobboldali párt mai szereplése közvélemény-kutatók adatai alapján könnyen véget vethet Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármester hivatalának. wienhbf

Ausztriában is megjelentek a migránsok, ahogyan nálunk is, itt is találni álláspontokat, véleményeket az egyik szélsőségtől a másikig.

Strache népszerűsége folyamatosan nőtt eddig is, de a menekültkrízis alatt folytatott facebookos megjelenései azonban sok korábban bizonytalankodót hozott neki. Facebook oldala jobban pörög, mint bárki másé, éppen ma érte el a 275 ezredik lájkot, miközben egy hétre jutó bejegyzései 6,8 millió embert és 1,1 millió interakciót birtokolhatnak. Nem hiába kap minden héten nagyjából 8 ezer új kedvelést személye, főképp a fiatalok körében.
Különös egybeesés, hogy 2008-ban, a mai napon hunyt el Jörg Haider korábbi politikus kollégája is.

Ha az FPÖ által októberi forradalomként kampányolt választásban győzedelmük el is marad, komoly tényezők lesznek majd a fővárosban. Az SPÖ-FPÖ harca mellett szavazatot kaphatnak a Zöldek (GRÜNE), a néppárt (ÖVP), a liberális NEOS, a Bécs Másképpen, a kalózpárt (Piratenpartei), az Együtt Bécsért (Gemeinsam für Wien (Wahlbündnis der Migranten) ), és a szabad választójogért küzdő Szabad Választást Akarunk (Wir wollen Wahlfreiheit).

A hivatalos eredmények a bécsi választás honlapján lesznek elérhetőek. Természetesen amint ez nyilvánosságra kerül, frissítünk.

Frissítés: Bár megingott a betonbiztos pozíciója, de győzött az SPÖ 39,5%-kal. Az FPÖ 30,9%-kal második, a ÖVP 9,3%-kal harmadik, negyedik a GRÜNE 11,7%-kal, ötödik a NEOS 6,2%-kal. Mandátummegoszlásban 44, 34, 7, 10, 5 az arány, az előző sorrend alapján.