1 nappal a VOLT előtt: Nem lehet szabályosan a városba kerekezni

Browse By

A Kőszegi úti aluljáró kialakításáról, időközben elszenvedett sérelmeiről sokat cikkeztünk már, általában a kerékpárosok és gyalogosok szempontjait szem előtt tartva. Ez most sem lesz másként, ismételten a kerékpárosok vannak a cikkem középpontjában.

A helyzet a következő: ha a mélyen tisztelt kerékpáros a Kőszegi-Csengery körforgalomtól jön, eleve kerékpárút/gyalogkerékpárút kombón kell körbetekernie. Annak aztán egyszer csak vége, ráadásul bal oldalra helyezett vége táblával, jobb lenne ezt a bringaút jobb oldalára tenni. A tényleges aluljáróig az úttesten lehet haladni,  ott viszont bringatilos tábla van, mármint az aluljáró fele. A felhajtóra szabad kerékpárral menni, amellett kezdődik a bringagyalog is, a legutolsó behajtónál elég lenne egy darab, ilyen sokra nincs szükség. Bringagyalogon egészen a Kőszegi út túloldali csonkjáig lehet haladni, kicsivel a Répcefői sor előttig, onnantól út.

Itt már van is egy hiba, ugyanis ha visszanézünk, a Kőszegi útnak ez a csonkja hagyományos ZSÁKUTCA táblával van ellátva.

Ez tökéletesen kimeríti a baromság fogalmát, ugyanis meg lett oldva, hogy a kerékpárosok gond nélkül felhajthassanak a gyalogkerékpárútra, tehát ZSÁKUTCA KERÉKPÁROS TOVÁBBHALADÁSI LEHETŐSÉGGEL táblára lenne szükség, most már két helyen is van ilyen a táblában, tehát a városban ismerik. Na de ha visszafele gurulunk, jön a bökkenő: a korábban megnevezett felhajtóval ugye most szemben megyünk, és egyszer csak elfogynak a bringagyalog táblák, kapubejárók pedig vannak, úgyhogy az onnantól járda, tehát szabálytalan. Átvágni az úton nem lehet, záróvonal, forgalom elől elzárt terület, beláthatatlan kanyar állja utunkat. Mit lehetne tenni?

Kékkel a jelenlegi dolgok, zölddel az, ahol lehetne haladni a Harkai út felől a Csengery irányába

A korábban említett utolsó bejáró, ugyebár ami a garázssorhoz vezet, megfelelő lenne erre, hogy pár métert fel, aztán vízszintesen, majd a túloldalt szabályosan le lehessen jönni kerékpárral. Utunkat azonban egy szar helyre rakott bringatilos tábla állja, így patthelyzet alakul ki: valaki az általam javasolt útvonalon halad, valaki a járdán megy tovább, valaki pedig átvág az úton.

Ezt a problémát a bringatilos tábla pár méterrel való arrébb helyezésével lehetne orvosolni, így a teljes fel/át/lehajtó használható lenne kerékpárral, és nem is lenne veszélyes, mert forgalma nem túl jelentős.

Tehát összefoglalásképp: a “zsákutca” táblát “zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel” táblára kell cserélni, a bringatilost pedig egy kereszteződéssel odébb kell rakni. Aztán lehet itt még további szépítést, tükröket, iránytáblákat is kihelyezni, de amit én most felsoroltam, az az, ami az aluljáró KRESZ-szabályos használatához nélkülözhetetlen lenne.

 • alfa

  Szerintem a kapubehajtó vagy az útburkolat megváltozása nem oldja fel a bringautat/bringagyalogot, csak
  az arra szolgáló KRESZ tábla, az viszont az első képtől kezdve sehol sincs, így értelmezésem szerint
  az aluljárótól egészen a körforgalomig végig bringagyalog van.

  • djlacee

   de a másik irányból nincs, akkor ez most mi? És egy-két kapubejáró után miért van mégis bringagyalog kezdete tábla? A járda viszont a továbbiakban keskenyebb, és rossz minőségű, kerékpározásra alkalmatlan

   • alfa

    Terv szerint valószínűleg összekötötték volna a körforgalmat az aluljáróval, csak lehet, azt a városnak önállóan kellett volna finanszíroznia és kiviteleznie, nem pedig a GYSEV csinálta volna meg helyette…
    Mondjuk az is megér egy misét, hogy mit keres egy bringagyalogút tábla a felüljáróra felvezető felhajtó melletti póznán, az úttest jobb oldalán – én azt is elforgatnám az oszlop körül 180 fokkal, úgy lenne értelme. Bár ahogy most utánanéztem, a Google tanúsága szerint az építkezés idején még úgy is volt, szerintem csak egy vicces kedvű arra járó tekerte el…
    https://www.google.hu/maps/@47.674621,16.594192,3a,75y,356.37h,80.57t/data=!3m4!1e1!3m2!1sBjHAA1G4rG5bd72QJSPWJA!2e0?hl=hu

    Szerintem a legéletszerűbb megoldás az lenne, amit te is javasoltál, esetleg a Kőszegin oda-vissza kerékpárnyommal a körforgalom és az aluljáró között, ha már a körforgalom után az úttestre terelik most is a bringásokat.

 • KL

  A garázskijárónál lévő tábla kiiktatása szerintem is értelmes alternatíva, én nem is tenném át, az ott lévő forgalom mellett bőven elférne, ha valaki ott akar átmenni a vasúton, max. vár, ha épp tilos jelzést kap.
  Egyébként van még egy opció, irány a garázssor és a Tallián utca. 🙂

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com