1 nappal a VOLT előtt: Nem lehet szabályosan a városba kerekezni

Browse By

A Kőszegi úti aluljáró kialakításáról, időközben elszenvedett sérelmeiről sokat cikkeztünk már, általában a kerékpárosok és gyalogosok szempontjait szem előtt tartva. Ez most sem lesz másként, ismételten a kerékpárosok vannak a cikkem középpontjában.

A helyzet a következő: ha a mélyen tisztelt kerékpáros a Kőszegi-Csengery körforgalomtól jön, eleve kerékpárút/gyalogkerékpárút kombón kell körbetekernie. Annak aztán egyszer csak vége, ráadásul bal oldalra helyezett vége táblával, jobb lenne ezt a bringaút jobb oldalára tenni. A tényleges aluljáróig az úttesten lehet haladni,  ott viszont bringatilos tábla van, mármint az aluljáró fele. A felhajtóra szabad kerékpárral menni, amellett kezdődik a bringagyalog is, a legutolsó behajtónál elég lenne egy darab, ilyen sokra nincs szükség. Bringagyalogon egészen a Kőszegi út túloldali csonkjáig lehet haladni, kicsivel a Répcefői sor előttig, onnantól út.

Itt már van is egy hiba, ugyanis ha visszanézünk, a Kőszegi útnak ez a csonkja hagyományos ZSÁKUTCA táblával van ellátva.

Ez tökéletesen kimeríti a baromság fogalmát, ugyanis meg lett oldva, hogy a kerékpárosok gond nélkül felhajthassanak a gyalogkerékpárútra, tehát ZSÁKUTCA KERÉKPÁROS TOVÁBBHALADÁSI LEHETŐSÉGGEL táblára lenne szükség, most már két helyen is van ilyen a táblában, tehát a városban ismerik. Na de ha visszafele gurulunk, jön a bökkenő: a korábban megnevezett felhajtóval ugye most szemben megyünk, és egyszer csak elfogynak a bringagyalog táblák, kapubejárók pedig vannak, úgyhogy az onnantól járda, tehát szabálytalan. Átvágni az úton nem lehet, záróvonal, forgalom elől elzárt terület, beláthatatlan kanyar állja utunkat. Mit lehetne tenni?

Kékkel a jelenlegi dolgok, zölddel az, ahol lehetne haladni a Harkai út felől a Csengery irányába

A korábban említett utolsó bejáró, ugyebár ami a garázssorhoz vezet, megfelelő lenne erre, hogy pár métert fel, aztán vízszintesen, majd a túloldalt szabályosan le lehessen jönni kerékpárral. Utunkat azonban egy szar helyre rakott bringatilos tábla állja, így patthelyzet alakul ki: valaki az általam javasolt útvonalon halad, valaki a járdán megy tovább, valaki pedig átvág az úton.

Ezt a problémát a bringatilos tábla pár méterrel való arrébb helyezésével lehetne orvosolni, így a teljes fel/át/lehajtó használható lenne kerékpárral, és nem is lenne veszélyes, mert forgalma nem túl jelentős.

Tehát összefoglalásképp: a “zsákutca” táblát “zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel” táblára kell cserélni, a bringatilost pedig egy kereszteződéssel odébb kell rakni. Aztán lehet itt még további szépítést, tükröket, iránytáblákat is kihelyezni, de amit én most felsoroltam, az az, ami az aluljáró KRESZ-szabályos használatához nélkülözhetetlen lenne.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com