Ikvahíd=Spitalbruck?

Browse By

A Balfi út – Szentlélek utca felől, és a Várkerület felől sem látunk hidat, pedig valóban meg van még a mai napig. Hídnak tehát híd. De mitől Spital?
Spital, a németül tudók számára egyértelműen kórházat jelent.

Ikvahíd

 1247.06.02.
IV. Béla a johannitákkal megállapodik abban, hogy a nekik adományozott birtokok fejében az ország nyugati határvárait, köztük Sopront, 50 fegyveres testvérrel megszállják és megvédelmezik (UB. I, 218). Eltartásukat a király vállalta. Ehhez tudni kell, hogy a rendnek háromféle tagja volt: lovagok csak nemesek lehettek: az ún. káplánok látták el a papi szolgálatot; a testvérek pedig elsősorban a betegápolást a rend által fenntartott ispotályokban, valamint fegyveres szolgálatot is. Sopronban a Babóti (ma Bécsi) kapu védelmén kívül, elsősorban a mai Ikvahídon (németül a mai napig Spitalbruck) felállítandó ispotályban betegápolást és öregek gondozását kellett ellátniuk.

Egy boltozatos kőhíd, akár Velence is lehetne. De ez Sopron, és az Ikva (a tűzoltóság mögött)

1404-től Ispotályhíd volt magyarul is, jelenlegi elnevezése 1869-től hatályos.

Ha szemfülesek vagyunk, és járjuk a várost, biztosan kiszúrtuk már ezt az emléktáblát.

Ennek a háznak a helyén állt a Johanniták által a XIII. században alapított Ispotály, Sorpon Árpád-házi Szent Erzsébetről nevezett első kórháza és kórháztemploma, amely 1796-ig működött.

Folytatás következik.

Vagyis ebből következik, hogy az Ikva patak neve is ebből ered.  Ezt támasztja alá Ausztriában is elterjedt Spital helységnév, amik mind valamilyen kórház, gyógyítóhely kapcsán lettek elnevezve. (Spital am Pyhrn, Spital am Semmering) (Németül az Ikva patak Spitalbach)

1828. június
Miután a piac oldalán egy részházat megvettek, az Ikvahidat szélesítették, melléje járdát készítettek és a hidat, miután korábban nagyon fel volt emelve, és nehezen lehetett rajta közlekedni, oldalán kavicsolták, az úttesttel egy szintbe hozták.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com