Magyar Közút 2: a balfi elkerülő

Browse By

Folytatódik a Magyar Közutat faggató minisorozatunk.

Kérdés:

A 8526-os és a 8518-as út kereszteződését tervezik-e a közeljövőben körforgalommal kiváltani?

Válasz:

Tájékoztatjuk, hogy a 8526-os és a 8518-as út kereszteződésénél jelenleg nincs tervezve körforgalmú csomópont kialakítása. A csomópont beláthatóságára az egyes forgalmi irányokból a szükséges közúti jelzések biztosításával felhívják a közlekedők figyelmét a csomóponti kialakításra. Sajnos a helyszín domborzati adottságai, az út hossz-szelvényi kialakítása nem kedvező, emiatt is kérdéses, hogy a közúti forgalom számára megfelelő sugarú körforgalom kialakítható-e egyáltalán.

Szerintem viszont a helyszín domborzati adottságai nem sokban különböznek a 84-esen a Koronázódombnál lévő csomópontétól, ahol szintén körforgalom van (lásd alább), de hát ők tudják.

 • qwertzuiop1

  Az egy másik kérdés lehetne, hogy miért terelik a Balf felől kelet felé menő kamionokat vissza Sopronba? Azt értem, hogy a kópháziaknak miért jó, de logikus? Mert már most látszik, hogy a Balf és Sopron közötti út előbb-utóbb nyomvályús lesz.

  • anatomy

   Mostanában én is két egymást követő napon egy 50-nel haladó, Balfról Sopron felé tartó ásványvizes kamion mögé kerültem a 8518-ason. Hogy a körforgalomból kelet vagy nyugat (vagy a városközpont) felé vették-e az irányt, azt nem tudom, mert közben megelőztem őket.

   Ezt a terelést hogy érted? Ki tereli őket arra? Kitáblázás nincsen. Szerintem ez spontán módon alakult így. Valószínűleg az alapvető problémák a kópházi útvonallal
   * egyrészt a cikk tárgyát képező körforgalom hiánya, másrészt
   * az, hogy a 8526-osról nem olyan nagy élvezet kamionnal (szgk-val sem) a 84-esre balra kikanyarodni (ezzel kapcsolatban is kérdeztem őket, az erre érkezett választ is hamarosan kiposztolom majd).

   • qwertzuiop1

    Kópháza belterületén (Ikva sor, Béke u.) súlykorlátozás van. Már nem emlékszem pontosan, hogy mekkora, de az is lehet, hogy 7,5 tonna. 🙁

   • qwertzuiop1

    http://www.kophaza.hu/wp-content/uploads/2010/10/2010_09.pdf
    Az 5. oldalon büszkélkednek vele a 2008. év dicső cselekedetei között.

    • anatomy

     Ez egy olyan probléma, amit úgy kellene rendezni, hogy a balfi palackozóból induló kamionok elkerüljék Balfot is, meg a kópházi Béke utcát is. De ehhez kellene egy új utat építeni, amire nem túl sok esély van. Persze válaszként Balf is kitehetne egy súlykorlátozást, de akkor patthelyzet alakulna ki.

 • Qwertzuiop1

  Szerintem meg csak a közútkezelő rakhatna ki súlykorlátozást, mivel mindkettő átmenő út. Azt is megkérdezhetnéd tőlük, hogy Kópházán mi indokolta a korlátot.

 • anatomy

  Megnéztem a táblákat a 8518-as és a 8526-os kereszteződésében, Kópháza felé 20t korlátozás van kirakva, Fertőboz felé 7,5. Hasonlóan a 84-esről kanyarodva a 8526-osra szintén 20t. Nem tudom, hogy egy ásványvizzel rakott kamion belefér-e a 20 tonnába…

  • qwertzuiop.1

   Kérdés, hogy melyik táblát rakták ki?
   http://href.hu/x/ife2

   • anatomy

    A bal oldali hasábban lévő variáció van kint, ezen a képen látszik is (Kópházáról, a bolt felől fényképezve): http://href.hu/x/iff7

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com