Browse By

Már majdnem kész

Szeptember 27-én átadják a forgalomnak a vadonatúj Kőszegi úti aluljárót. Mint azt már megírtuk, a tervrajzot is közzétette a GYSEV, valamint a Facebookra került fel egy kép az objektum makettjéről is.

Még az átadás előtt szeretnék némi kritikát megfogalmazni. Induljunk a Csengery utcai körforgalomtól. Ugyebár itt kerékpárút van körben, valahol osztott, valahol szeparált, de a lényeg, hogy van. Namost, ez egy kapubejáró, és némi szintkülönbség után beletorkollik a Kőszegi útba, és ott elvileg lehet az úton tekerni.

GePaRdLaCeE: P9160235 (Custom)

DE. A hőközpont utcától kikerült egy barátságos bringatilos tábla, mely vicces, hiszen az osztatlan bringagyalog csak a Csepel utcába felhajtó ágnál kezdődik, még.

GePaRdLaCeE: P9160132 (Custom)

Ugyanis rákérdeztem, és egy ott dolgozó szakember elmondta, hogy az ez oldali járda funkcionál majd osztatlan gyalogkerékpáros részként, a körforgalomtól egészen a bringagyalog jelenlegi kiindulási helyéig. Ennek értelmében azt a ratyi lehajtót a körforgalomnál meg is szünteti. Persze erre előbb is rájöhettek volna, nem lett volna szükség lesüllyeszteni a szegélyt. Illetve abban is reménykedem, hogy ezt a járdaszakaszt frissen, szépen leaszfaltozzák, illetve kiszélesítik, mert minősége jelenleg kritikán aluli, és nem is elég széles kétirányú osztatlan gyalogos és kerékpáros útnak.

GePaRdLaCeE: P9160218 (Custom)

Ja, ha már ezen a szakaszon vagyunk, reménykedem benne, hogy a Kisalföld Volán a buszmegállóit is rendbe teszi, nem lesz 3 különálló menetrendtartó egymás alatt/mögött amikor azt egy 3-as kockával ki lehetne váltani, illetve a buszmegálló tábla is vissza lesz forgatva.

Na de tovább haladva a “garázsvároshoz” érünk, ami még véletlenül sem kapott aszfaltutat, sem aszfaltozott felhajtót, sajnálatos. Aztán elérjük az első bringagyalogos aluljárót, ami 100% takarásban van mindkét irányból,tehát ha Harka felől érkezünk, és ha a Csengery utca felől érkezünk, egyaránt beláthatatlan, ráadásul meglehetősen szűk is. És ez még a jobbik (nem, nem az a jobbik), mindjárt mutatom a másikat is.

GePaRdLaCeE: P9160214 (Custom)

SZERINTEM megoldást jelentene, ha kitennének egy ILYEN táblát mindkét oldalra, plusz tükröket a jobb beláthatásóg érdekében, esetleg valami fényvisszaverős dolgot is, bár közvilágítás az van. De a legjobb lett volna a tervezésnél gondolni arra, hogy ez nem a legjobb megoldás lesz. Tőlünk nyugatabbra egyébként a kerékpárosokat kerékpársávon bevezetik az aluljáróba, talán még veszélytelenebb megoldás is lenne, mint ez. Hely az lett volna.

A két aluljáró között van egy elágazás, az egyik irányba lehet menni a Csepel utca felé, a másikon pedig értelemszerűen Harka felé.

GePaRdLaCeE: P9160217 (Custom)

Tudni kell, hogy mint már számtalanszor említettem, ez egy osztatlan gyalogos és kerékpárút. Ennek ellenére a Csepel utcai végénél sikerült egy ilyennel megviccelni minket:

GePaRdLaCeE: P9160195 (Custom)
GePaRdLaCeE: P9160197 (Custom)

Meg ahogy nattomi kollégám mondta, jobb helyeken a bringásokat nem csak úgy bang, beleeresztik a forgalomba (nem mintha ez egy sztráda lenne) hanem egy egyirányú kerékpársávra mennek először, ami aztán egyszer csak elfogy. Persze erről álmodni sem merek, de azért egy jó táblázást remélem 10 nap múlváig sikerül kitenni.

Kemények ezek a valaki szerint biztonságot nyújtó korlátok, amiken akár egy kisebb autó is átfér, ilyenek vannak a mélyben levő gépjármű aluljáró mellett is, az előbb említett elágazásnál, meg úgy körülbelül mindenhol.

GePaRdLaCeE: P9160191 (Custom)

Na most jön a fekete leves, az előbb általam említett másik alagút. Ez már olyan hosszú, hogy egy darab lámpa is van benne, gondolom a vandalizmusnak köszönhetően korlátozott ideig. MINDKÉT IRÁNYBÓL DERÉKSZÖGŰ KANYARRAL lehet rájutni, a kisebb alagút elhelyezése ehhez képest hibátlan. Ráadásul Harka irányában emelkedő van, tehát nagy sebességgel érkező kerékpárosokra lehet számítani. Nem tudom hogy lehetne ezt áthelyezni, irányba forgatni vagy valami, de így nem lesz jó az fix. Ha mást nem lehet tenni, akkor max ide is figyelemfelhívó táblák, fényvisszaverő csík, tükör…

GePaRdLaCeE: P9160187 (Custom)

GePaRdLaCeE: P9160190 (Custom)

Tovább egészen a Répceifő sorig nem tudok semmi problémát, persze azok a böszme korlátok elkísérnek, és a csapottszélű diszburkolat is ráz, de hát ezek végig megtalálhatóak. A Répcefői sornál aztán egyszercsak vége, és nem jöttem rá arra, hogy a kerékpárosok itt hogy integrálódhatnak a forgalomba.

GePaRdLaCeE: P9160179 (Custom)

Menő a Kőszegi út csonkja a jobb oldalon, mely zsákutca, és 100% hagyományos szegély van itt, tehát még véletlenül sem juthat itt le/fel a kerékpáros. Előbbre pár méterrel ér véget a régi járda régi aszfaltja, ahol van ilyen levezetős szegély, de persze odáig már nem mehet el a kerékpáros, mert a bringagyalog vége az előtt található. REMÉLEM hogy még az elkövetkezendő 10 napban ezt a hibát is kijavítják, kapnak a kerékpárosok lehajtási lehetőséget, a régi járda régi aszfaltját újra cserélik, a zsákutca táblát pedig ILYENRE kicserélik.

GePaRdLaCeE: P9160173 (Custom)

Egészen a Felsőbükiig semmi probléma nincs, ott sincs nagyon mit mondani, illetve remélem a már az építkezés előtt is rossz állapotú járdát rendbe teszik, csak ki kellene bontani azokat a betonlapokat.

GePaRdLaCeE: P9160158 (Custom)

Ugye itt a Felsőbüki egy része zsákutca lett, az építtető pedig úgy gondolta hogy arra nem is kell új aszfaltréteg, ezért a régi, még épen maradt részt meghagyták, és a közműépítés során felszedettet pedig kitöltötték frissel, így olyan nagyon magyaros kinézete lett.

GePaRdLaCeE: P9160154 (Custom)

GePaRdLaCeE: P9160152 (Custom)

Valaki már be is jelölte az OpenStreetMap térképen az új aluljárót:


Nagyobb térkép megtekintése

Végezetül: valaki alkotott

GePaRdLaCeE: P9160133 (Custom)

Képgaléria: