Megint egy rossz kitáblázás a Deák téri kerékpárút mentén

Browse By

A Deák téri kerékpárút mentén már több hibás vagy rosszul látható kitáblázásra felhívtuk a figyelmet, lásd pl. itt és itt. Most egy újabb hibával “gazdagítjuk” ezt a sort, nevezetesen a Csatkai utca – Frankenburg utca (s annak Deák téri meghosszabbítása) kereszteződésében lévő kötelező haladási irány táblákat vesszük górcső alá. Ha ugyanis a kereszteződést a Csatkai utcán haladva közelítjük meg, akkor bármely irányból jövet kötelező haladási irány táblánk van. A Kisalföld-iroda felől jövet a bal oldali nézőképen látható táblát látunk, a Csengery utca felől jövet pedig annak függőleges tengelyére vett tükörképét.
Ezekre azért van szükség, mert a Frankenburg utca meghosszabbítása a Deák tér felé egyirányú, ezért ide ebből a kereszteződésből tilos kanyarodni. Az alábbi képünkön szemléltetjük, hogy mit látunk a Kisalföld-iroda felől érkezve:

Ezzel azonban van egy probléma: a tábla utasítása minden járműre egyaránt érvényes, beleértve a kerékpárokat is. Ennek értelmében viszont a Csatkai utcán kerékpárral haladva ebben a kereszteződésben nem kanyarodhatunk be a közvetlenül a Frankenburg utca Deák téri meghosszabbítása mellett elhelyezkedő kerékpárútra. Nyilvánvalóan nem ez volt az infrastruktúra megtervezőjének a szándéka. A faramuci helyzetet kiegészítő táblák kihelyezésével lehet feloldani:

  • Anonymous

    Szerintem meg teljesen helyes. Itt szálljon csak le minden bringás, és tolja át a drótszamarát az úton. Gondold el az autóst, aki elé bevág egy bringás kitartott bal kézzel, “pedig oda nem is lehet kanyarodni”.

  • Szerintem a leszállás sem jobb. Hol szálljon le, az úttesten? Ezt nem gondolhatod komolyan. Ugyanúgy váratlanul érné az autósokat. Ha lenne kialakítva hely a leszállásra/megállásra, mondjuk valami ilyesmi: http://www.zooomr.com/photos/sopronbybike/8601429/, akkor meg lehetne ezt a “leszállós” (kvázi-közvetett balra-kanyarodást) valósítani, addig nem. A közvetlen balra kanyarodás nem zavarhatja meg az autósokat, hiszen aki az egyirányúban van, annak úgyis elsőbbséget kell adni, tehát mindenképpen meg kell várnia, hogy mit csinál a kerékpáros. Aki a védett úton van (Csatkai), az meg látná a cikkben bemutatott kerékpárokra vonatkozó kiegészítő táblát (feltéve, hogy egyszer majd kirakják az illetékesek). Ez a bringaút miatt sajnos egy veszélyes kereszteződéssé vált: tökéletes példája annak, hogy hova tud vezetni az úttest menti egyoldali kétirányú kerékpárutak építésének átgondolatlan, nyakló nélküli erőltetése.

  • Pingback: Bringabarát táblacserék Sopronban | IkvaHír()

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com