Browse By

Megint egy rossz kitáblázás a Deák téri kerékpárút mentén

A Deák téri kerékpárút mentén már több hibás vagy rosszul látható kitáblázásra felhívtuk a figyelmet, lásd pl. itt és itt. Most egy újabb hibával “gazdagítjuk” ezt a sort, nevezetesen a Csatkai utca – Frankenburg utca (s annak Deák téri meghosszabbítása) kereszteződésében lévő kötelező haladási irány táblákat vesszük górcső alá. Ha ugyanis a kereszteződést a Csatkai utcán haladva közelítjük meg, akkor bármely irányból jövet kötelező haladási irány táblánk van. A Kisalföld-iroda felől jövet a bal oldali nézőképen látható táblát látunk, a Csengery utca felől jövet pedig annak függőleges tengelyére vett tükörképét.
Ezekre azért van szükség, mert a Frankenburg utca meghosszabbítása a Deák tér felé egyirányú, ezért ide ebből a kereszteződésből tilos kanyarodni. Az alábbi képünkön szemléltetjük, hogy mit látunk a Kisalföld-iroda felől érkezve:

Ezzel azonban van egy probléma: a tábla utasítása minden járműre egyaránt érvényes, beleértve a kerékpárokat is. Ennek értelmében viszont a Csatkai utcán kerékpárral haladva ebben a kereszteződésben nem kanyarodhatunk be a közvetlenül a Frankenburg utca Deák téri meghosszabbítása mellett elhelyezkedő kerékpárútra. Nyilvánvalóan nem ez volt az infrastruktúra megtervezőjének a szándéka. A faramuci helyzetet kiegészítő táblák kihelyezésével lehet feloldani: