Menü Bezárás

Útfelújítások Sopronban: kihagyott ziccer?

Ma robbant az örömteli hír, miszerint több soproni közterületen is útburkolat csere lesz. Ezeken a helyeken általában felmarják a régi aszfaltot és újat fektetnek le, de lesz parkolóépítés és csapadékcsatorna építés is. A beruházás több ütemben zajlik mintegy 1,6 milliárd forint értékben, most az első ütemre kerül sor. Ebben az ütemben a következő helyeken kell készülni útmunkálatokra:

  • 1. Híd utca – útfelújítás
  • 2. Híd utca – járdafelújítás
  • 3. Fapiac – útfelújítás
  • 4. Lővér körút I. ütem (Mikoviny út – Citadella) – útfelújítás
  • 5. Sopron, Lővér körút (SVSE Sportpálya mellett) – parkolóépítés
  • 6. Sopron, Teleki P. utca (Juharfa utca és Lackner K. utca közötti szakasz) – útfelújítás
  • 7. Sopron-Görbehalom, Tárna utca – járdaépítés
  • 8. Sopron-Görbehalom, Tárna utca – csapadékcsatorna építés
  • 9. Sopron, IV. László király utca (garázssor felőli szakasz is) – útfelújítás
  • 10. Sopron, IV. László király utca – parkoló építés
  • 11. Csóronfalvi utca, Thököly tér – út és járdafelújítás
  • 12. Patak utca, Ikva part, Ferenczy János utca (Virágvölgyi körforgalom – Lackner Kristóf utcai körforgalom között) – útfelújítás
  • 13. Juharfa utca – útfelújítás
  • 14. József Attila utca – útfelújítás

ÉS MOST JÖN A VÉLEMÉNY

Sajnos azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az útburkolat cseréje nem old meg mindent. Tudom, örök elégedetlen vagyok, de na… Egy ilyen beruházás, sőt, több ilyen beruházás esetén lehetne gondolni arra is, hogy valamiféle forgalomtechnikai fejlesztésre is szükség lenne, mert nem feltétlenül optimális mindig az, ami épp van, egy ilyen burkolatcserével pedig évtizedekre tudják konzerválni azt az állapotot, ami most is fennáll, csak egész egyszerűen jobb útburkolattal.

Igen, köztudott, hogy a városi kerékpározás nagy híve vagyok. Döntéshozókkal ellentétben úgy gondolom, a kerékpározás egy reális közlekedési mód egy ilyen viszonylag kis átmérőjű városban, mint Sopron. Nyilván vannak domborzati különbségek, de azért valljuk be, a város nagy része teljes mértékben alkalmas a kerékpározásra. Az ilyen fejlesztéseknél mindig figyelembe kellene venni, hogy a felújítandó út alkalmas-e valamilyen kerékpáros infrastruktúra fejlesztésre. Én például a Híd utcán (vagy legalább valamelyik szakaszán) nagyon szívesen látnék nyitott kerékpársávot, az út mellett pedig több helyen a jelenlegi makadám burkolatú parkolók helyett rendes aszfalt vagy díszkőburkolatú parkolókat lehetne kialakítani.

A Rákosi út – Kőrösi Csoma Sándor utca kereszteződésében ugyebár most elkezdik rendbe tenni a meglehetősen megroggyant zajvédő falat. Itt is volna lehetőség kerékpáros fejlesztésre, a K. Cs. Sándor utca – Agyag utca összekötése biztosított lenne egy darab kerékpáros átvezetéssel, valamint azzal, hogy a zajvédő falat egy pár méterrel odébb kezdenék el újjáépíteni. A Lövér körút mentén is problémák vannak a gépjárműparkolással, itt is lehetne kialakítani új parkolóhelyeket, ahogy én személy szerint a Lövér körúton, a József Attila utcán, a Teleki Pál utcán is VÉGIG zárt illetve nyitott kerékpársávokat festenék fel, hely az ugyanis van bőven.


Optimális hely lenne egy kerékpáros átvezetésnek

 

Ez csak néhány példa, de nyilván lehetne hozni még többet, amit a közeljövőben meg is fogok tenni. Azt hiszem, mindannyiunk célja, hogy Sopronban ne legyen ilyen sok autó, hanem a kerékpározást, a tömegközlekedést és a gyaloglást helyezzük előnybe. Ami gépjármű pedig már a városban van, az korrekten, kulturált körülmények között parkolhasson, nyilván borsos parkolódíj megfizetése nélkül is. JA, és egy kiadós zuhé után ne kelljen az aszfaltburkolatról lapátolni az eső által lemosott hordalékot…

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:Ezekben az utakban több rejlik – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .