Menü Bezárás

Üzembe helyezték a fertőrákosi kikötő multimodális utastájékoztató rendszerét

Ugyan már októberben átadták azt az utastájékoztató rendszert, amit a soproni helyközi autóbuszjáratokra építettek ki, de egyik fontos eleme – a menetrendi sajátosságok miatt -, csak májustól került üzembe. A Sopronban újonnan kihelyezett három darab utastájékoztató oszlopon túl a negyedik a fertőrákosi hajóállomás és a strand közötti felújított buszfordulóba került. A nyári szezon közeledtével újra elindultak hajójáratok a kikötőből és az ezekhez csatlakozó soproni buszjáratok is, így most (a januári ottjártunkkal ellentétben) üzem közben is megtekinthettük a rendszert.
Firtl Mátyás országgyűlési képviselő már a 2013 őszi projektindító során kihangsúlyozta, hogy „a Fertő tavi kikötőhöz közvetlenül csatlakozó buszvég kerül kialakításra, így a nemzetközi forgalomba bekapcsolva fejti ki idegenforgalmi élénkítő szerepét a megvalósítás”. Mint már akkor ígérték, közös busz és hajós utastájékoztató rendszer fog létrejönni, így 1,5 év múlva már igazán kíváncsian vártuk ennek gyakorlati megvalósítását, hisz talán országos szinten is egyedülálló a közlekedési alágazatok között ez a fajta integráció.

Idézet A magyar helyesírás szabályai 183. pontjából: „Földrajzi nevekhez magyarázó céllal néha hozzákapcsolunk egy közszót, ez azonban nem válik a név részévé. Ezeket a nevet értelmező szavakat külön írjuk.” Így a megálló neve helyesen: Fertő tó, vitorlástelep
A képre kattintva egy videó is megtekinthető!

A berendezés amúgy teljesen ugyanolyan, mint a városban megszokott „totemoszlopok”, a különlegesség csupán annyi, hogy a buszokon túl a hajójáratok indulását is megtalálhatjuk, vagy ahogy a kijelzőre kifért: „HAJ(” 🙂
A rendszer egyébként egyaránt kiírja a Drescher Hajózási Kft. és a Fertő-tavi Hajózási Kft. hajójáratait is, hiszen Fertőrákosról két társaság is indít hajóutakat.
Persze felvetődhet az emberben, hogy tényleg ez volt-e a legmegfelelőbb helyszín ennek a totemoszlopnak. A városban bizonyára számos megállóhelyet találhatnánk, melyek forgalma jóval többszöröse a Fertő tavinak buszostul, hajóstul… Annál is inkább, hisz ősztől tavaszig mondhatni a madár se jár erre, legalábbis buszok és hajók nem. A filozofálgatást félretéve, a rendszer már üzemel, és mint írtam, az országban szinte biztos, hogy egyedülálló ez a fajta közlekedési eszközök közötti integráció. Ha másért nem, ezért már talán megérte a pénzét… 😛

A fertőrákosi strand a közlekedési projekteken túl is épül-szépül, mi sem mutathatja ezt jobban, hiszen újraaszfaltozták teljes hosszában a mólóra vezetőt utat, így a korábbi kátyús, szűk bekötőút már a múlté. A strand területén is készülnek már a nyári szezonra különféle parkosítási munkákkal. Amúgy még egy-két kósza turistán kívül nincs nagy élet erre, pedig már a büfésor is várja vendégeit.

Fotók: Lacee

Ez is érdekelhet

2 Comments

  1. Freehill

    A Sopron környékiek számára valószínűleg egyértelmű, hogy a „Fertő” a tavat jelenti, az ország más részén élők számára viszont a „tó” a név szerves része, talán ezért használták inkább a 176.b. paragrafust 😉

  2. Stökk

    Hát igen… A Google is elsőre hozza a Nyelv és Tudomány ezzel foglalkozó cikkét, ha a Fertő-tó – Fertő tó kérdésre keresünk….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .