Menü Bezárás

Vegyes érzelmek a határátkelő lezárása kapcsán

Kedden, azaz március 31-én lépett életbe az az új forgalomkorlátozás, amelynek értelmében az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti határátkelő csak csúcsidőn kívül használható gépjárművek számára.
Még március elején sajtótájékoztató keretében ismertette Johann Lotter, somfalvi polgármester a járási hivatal által jóváhagyott korlátozás részleteit: a somfalvi temető előtt munkanapokon 5:00 és 8:00, illetve 16:00 és 19:00 között tilos az áthaladó gépjármű forgalom. Korlátozás nélkül használható viszont a szóban forgó útszakasz szombaton, vasárnap és ünnepnapokon. Gyalogosok, kerékpárosok és mezőgazdasági járművek számára semmilyen időbeli korlátozás nincs érvényben.

Somfalva - Schattendorf


Mindennek az okozója: „a magyar melósok”…
A korlátozásra a szociáldemokrata településvezetés szerint a tarthatatlanul magas magyar ingázó forgalom miatt volt szükség, tudni illik Sopronból, Wiener Neustadt felé erre vezetett a legrövidebb út közúton. Sem a lakók, sem az új út nem bírta tovább elviselni a napi több ezres tranziforgalmat, áll a somfalviak indoklásában. Ráadásul közlekedésbiztonsági aggályokat is felvetett a hatalmas forgalom: óvoda, iskola, temető és uszoda fekszik a forgalmas út mentén.

Somfalván és a környező településeken (Lépesfalva, Sopronkertes, Darufalva) tehát pozitív hozamként vonult be a lakosság tudatába az intézkedés. Különösen fontos mérleg mindez két hónappal a tartományi választások előtt. Azonban nem ilyen nagy az öröm mindenhol. Találni aggályosokat a határ mindkét oldalán.

Melyik ujjam harapjam meg? – avagy az ingázók terhének átsöprése más falvaknak
A döntés elsődleges vesztesei a napi ingázók, akiknek Sopronból érkezvén minimum 15 kilométeres kerülővel kell számolniuk, ha a 84-es főutat választják. Pont emiatt a kerülőútvonal miatt aggódik Vulkapordány polgármestere: „Egyáltalán nem tartom helyesnek a most született megoldást. A kiinduló problémaforrás ezáltal nem lesz megoldva, csak a negatív externáliákat elviselni kényszerülő alanyok változnak.” – nyilatkozta a Burgenländische Volkszeitungnak Fritz Zarits. Hozzátette: „A mi településünk is egy forgalmas közlekedési csomópont mentén fekszik, azonban mi belátjuk ezt a tényt és elfogadjuk”.
Siegendorf, Antau és Zagersdorf szintén érintett lesz a Wiener Neustadt felé vezető kerülőútirány mentén.

Érdekes helyzetet szült az osztrák sajtóban az érintett települések különböző pártállású önkormányzati vezetőinek eltérő véleményalkotása az útlezárást illetően. Míg a somfalvi lakosság bosszús panaszait meghallgató SPÖ (osztrák szocáldemokrata párt) a kerülőút tekintetében nem számít nagy forgalomnövekedésre az eddig is leterhelt Vulka-völgyi falvak esetében, addig az ÖVP (osztrák néppárt) az újabb tranzitforgalmat elviselni kényszerülők érdekeit látszik képviselni. A kérdés már csak az, hogy melyik érdekképviselettel lehet nagyobb szavazati támogatottságot szerezni a májusi tartományi választásokon? – a szerk. gondolatai.

Megdolgoztak az útért, mégse használhatják
Az egész döntéshozásban mintha háttérbe szorult Ágfalva álláspontját is kikértük Pék Zsuzsanna polgármestertől aki vegyes érzelmeket fogalmazott meg az ügy kapcsán: „Kétségtelen, hogy Somfalva és Ágfalva is iszonyúan terhelt az Ausztriába ingázók okozta forgalom növekedés miatt. Ezeknek a településeknek a szerkezete nem az átmenőforgalomra alakult. Ágfalván a Baracsi utcában lakók házai megrepedtek, reggel 4 órától fokozatosan emelkedik a forgalomzaj. Sokat romlott az itt élők életminősége.”
A határhoz vezető vegyes forgalmú kerékpárút padka javítása évről-évre komoly kiadást jelent, de muszáj megcsináltatni, mert közös pályázaton nyerték a beruházást Somfalvával, és az állagmegőrzésről gondoskodni kell az önkormányzatnak. Ebből a szempontból Somfalva település lezárása egyfajta megoldást jelent.
Nem ilyen fényes azonban az érem másik oldala: „Sajnos nagy probléma, hogy az ágfalviak sem közlekedhetnek az érintett időintervallumban. Mit érez az az ágfalvi polgár, aki tudja, hogy az út kivitelezését megelőlegeztük, természetesen hitelből. Az utolsó részletet 2014. tavaszán kapta meg az önkormányzat. A hitel addig kamatozott. Időközben már kétszer javíttatni kellett a padkát 2-2 millió forintból, az idén lesz a harmadik javítás. Ezekre a kiadásokra a költségvetésünkben a saját adóforintjainkból kell elkülöníteni pénzt. Ugyanakkor az ágfalvi sem használhatja épp akkor amikor munkába igyekszik. Elég fura helyzet. Erre igyekszünk megoldást keresni.” – tekintett bizakodóan a jövőbe a polgármester asszony.

Végleges megoldásnak Pék Zsuzsanna is – hasonlóan a Vulka-völgyi falvak álláspontjához – egy új út építését tudná elképzelni, amely elkerüli Ágfalvát és Somfalvát.

Érdekli, hogy milyen kibúvó mellett ment át április 1-én a leleményes magyar ingázó az osztrák rendőr mellett?
Itt olvashatja el helyszíni tudósításunkat.

 

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:Határzár – mit gondolnak erről, akik az utat használják? | IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .