Browse By

A legújabb matricás: Szent Márton mozdony

Idén Szent Márton Emlékévet ünneplünk, e keretében új mozdony hirdeti Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Csütörtök délelőtt mutatták meg a nyilvánosság számára a Szent Márton Emlékévre készített különleges mozdonyt. A leleplezés előtt fotózhattuk körbe, a szombathelyi vasútállomás motorműhelyében.
sztmarton2 (Large)

Szerdán véglegesítették a matricázást a Loc & More szakemberei, akik egyébként minden esetben pár nap alatt végeznek a mozdony teljes fólizásával is, ugyanis egy-egy ilyen szolgálat nélkül eltöltött nap is jelentős pénzkiesés a vasúttársaságnak. A folyamat előtt az egész mozdonyt zsírtalanították, ezután került fel a matrica, amit a szerződés szerint egy évig fog viselni a gép, de lehetőség van a meghosszabbításra is. A MÁV-os mozdonyt főként InterCity-k élén láthatjuk majd, az országban többfelé.

sztmarton4 (Large)

A matrica a mozdony minkét oldalán egyformán Szent Márton és koldus története jelenik meg, miszerint a püspök saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. A Grafik Dekor által megálmodott dizájnon helyet kellett hagyni a különféle vasúti jelzéseknek is, járműelemeknek is, mely nem éppen egyszerű feladat.
A projektet a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezte, de részt vett benne a MÁV, a MÁV Start, a GYSEV és a szombathelyi önkormányzat is.

sztmarton3 (Large)

A matricás mozdony nem ismeretlen sem a soproniak, sem a most megnevezett cégek számára. A zöld-sárga vasúttársaság is szívesen csomagolja fóliába járműveit, valamilyen emlékév kapcsán.

A Szent Márton Emlékév keretében rendezett programokról és a jubileumról ezen a linken lehet bővebb információt szerezni.

Szent Márton matricás mozdony – MÁV Traxx

A MÁV 480 sorozatú mozdonyának Szent Márton Emlékvére elkészített Werbelokja Szombathelyen.

sztmarton6 (Large) sztmarton5 (Large) sztmarton (Large)

(Fotók: KM – munkatársunk. Az oldalon megjelent valamennyi tartalommal kapcsolatos minden jogot a szerzők és a fényképek készítői fenntartanak. Másodközlésük, felhasználásuk előzetes engedélyhez kötött.)