Menü Bezárás

Veganuár – a Bojtorina Rád vár!

Bojtor Gyula, a Bojtorina tulajdonosa adott nekünk interjút az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Veganuár kapcsán. A soproniaknak az előző évekhez képest idén sokkal könnyebb lesz teljesíteni ezt a 30 napos kihívást, mint eddig bármikor – köszönhetően a városunk nívóját emelő Bojtorina étteremnek.

Mesélsz nekünk kicsit a Veganuárról? Miért hívták életre ezt a kezdeményezést?

A veganuár egy szójáték, szóösszetétel, ami a vegán és a január szóból keletkezett. Mivel jó néhányan januárban valami új fogadalmat tesznek, ezért a veganuárt létrehozók is abból indultak ki, hogy a vegánsággal való megismerkedésnek és elmélyülésnek nem lehet jobb időpontja, mint a január.
A kezdeményezés legfőbb célja: a vegán étrend és életstílus népszerűsítése. Ezzel a kezdeményezéssel mindenkinek lehetősége van a vegánsággal való elméleti és gyakorlati megismerkedésre.

Mit gondolsz, hogyan lehetne több embert mozgósítani, hogy csatlakozzon?

Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, mint pl. a veganuár egy kiváló népszerűsítési forma, mivel ebben a kezdeményezésben több tájékoztató anyagot is kapnak az érdeklődők, mely alátámasztja a vegán étkezés előnyeit mind személyesen, mind pedig globális szinten. Valamint az ismeretterjesztésen túlmenően egy gyakorlatorientált támogatási csomagot is nyújtanak a vegánsághoz szükséges ismeretekhez, mint pl. alapanyag-ismeret és vegán ételreceptek. Mi a Bojtorinában például a havonta megrendezésre kerülő „Vegán est, nem csak vegánoknak” című közösségi rendezvényünkkel támogatjuk ezt a folyamatot.

Előző cikkünkben már megírtuk, hogy 16 éve vagy vegán, 23 éve vegetáriánus. Neked mik voltak a fő indokok az átállásra?

Egy névnapi partin túlzásba vitt steakfogyasztásból fakadó húsmérgezés alapozta meg a folyamat elindulását. Ezután egész egyszerűen nem kívántam a húst, és éreztem, hogy valamilyen tisztulásra van szükségem. Ez alapján úgy döntöttem, hogy először egy hétig, majd egy hónapig – és a pozitív tapasztalatokon felbátorodva most már 23 éve – nem eszem húst. Majd később a pozitív tapasztalataim alapján utánajártam a vegetáriánus és vegán étrenddel kapcsolatos szakirodalomnak, mely arra sarkallt, hogy néhány év elteltével teljesen kizárjam az állati eredetű ételeket az életemből – így lettem most már több mint 16 éve vegán.

Ti hogyan készültök a Bojtorina étteremben a Veganuárra?

Továbbra is küldetésünk, hogy Sopronban és környékén, aki egészséges és finom ételeket szeretne enni, annak lehetőséget biztosítsunk a Bojtorinában. Az olvasók többsége által ismert à la carte és napi ajánlat helyben fogyasztásán túlmenően elindítottuk az ételeink kiszállítását is. Azonban ezzel még nincs vége a vegán szolgáltatások sorának, mivel célunk, hogy a teljes napi étkezést támogatandó reggelizési lehetőséghez és vegán alapanyagok beszerzéséhez is szeretnénk segítségül szolgálni, így rövidesen megnyitja kapuit a vegán bolt és reggeliző részlegünk is. Részletekért kövessétek Facebook oldalunkat.

Milyen tanulságokat vontatok le az éttermetek nyitása óta? Volt valami, amin változtattatok?

A magyar gasztronómia egyik legnehezebb időszakában nyitottuk meg kapuinkat, mivel panaszkodni nem szeretnék, a mindenki által ismert nehézségekre itt most nem térnék ki. Ami egyértelműen pozitívum, az az, hogy nagyon sok országból látogattak már el hozzánk vendégek, és nagyon sok pozitív, elismerő nyilatkozatot kapunk azoktól, akik nálunk tettek látogatást. Többször érkeznek hozzánk olyan vendégek, akik nem vegánok, és picit bizalmatlanok a vegán étkezési kultúrával szemben, de miután elfogyasztják ételeinket, többször visszacsengő mondat az, hogy „jobb, mint az eredeti, húsos verzió”. 

Változtatásaink elsősorban az étlappal kapcsolatban történtek, mellyel a gluténmentességre nagyobb figyelmet fordítottunk azon vendégeink igénye alapján, akik ételintoleranciával küzdenek. Illetve két vadonatúj főétel is helyett kapott mindig frissen készülő ételeink listáján.

Mit üzennél azoknak, akik nyitottak lennének a vegánság kipróbálására, de még bizonytalanok?

Bátraké a szerencse!

Mindenkit csak biztatni tudok, hogy akiben bármilyen okból (egészségügyi problémák, állatvédelem, környezetvédelem, spirituális út, stb.) felmerült a vegán életmód kipróbálása, az ne késlekedjen.
Mindig mondani szoktam, hogy ha motoszkál Benned egy ilyen elképzelés, akkor ugyan a Veganuár 30 napot ajánl, de én személy szerint 40 napot javaslok – ahogy tradicionálisan böjtölni is szokás -, hogy tegyél egy próbát ezzel az étrenddel, és szinte garantált az egészségügyi állapotod javulása. Bátran keressétek a www.prove.hu/veganuar/ weboldalt, ahol iratkozzatok fel a Veganuár kihívásra. Jó étvágyat kívánok Mindenkinek!

Minket a Bojtorina étterem már a nyitása óta meggyőzött, ahogy láthatjátok is fotóinkból, visszatérő vendégek vagyunk. Ez a hónap tökéletes arra, hogy Ti is bizalmat szavazzatok a nekik!

www.bojtorina.hu

www.facebook.com/bojtorina

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .