Browse By

Fertőszentmiklós, mint Bécs elővárosa?

Április 7-étől újra közvetlen vonat közlekedik Fertőszentmiklós és Bécs főpályaudvara között. Ez a nemzetközi összekötetés a GYSEV üzemeltetése alá tartozó Fertővidéki Helyi Érdekű Vasúton zajlik, melynek vonala Neusiedl am See-től (Nezsider) Fertőszentmiklósig tart. A vonal osztrák szakasza mára egy modern elővárosi vonallá nőtte ki magát, ám a 13 kilométeres magyar szakasz inkább egy álmos vicinálisra emlékeztet. Mint határtalan hírblog fontosnak és feladatunknak tartjuk ezt a kevésbé ismert nemzetközi vasúti kapcsolatot bemutatni és népszerűsíteni.

Bécsből Fertőszentmiklósba vonattal? Sokan nem is ismerik a vasút nyújtotta szolgáltatásokat. Fotó: index fórum/1116 282-3

A vonal történetéről röviden annyit, hogy 1897. december 19.-én indulhatott meg rajta a forgalom az eredeti Nezsider-Celldömölk szakaszon. Már a kezdetektől a GYSEV üzemeltette ezt a szakaszt, így a két cég története szinte egybeforrt. Míg először az I. világháborút lezáró békeszerződés kettévágta a vonalat, addig a II. világháborút követő időszak hermetikusan is lezárta a határt. 1979-ben a magyar szakasz mai hosszára rövidült a Fertőszentmiklós-Celldömölk közötti pálya teljes felszedésével. A rendszerváltás után azonban megindulhatott az évtizedekig elvágott térségek újbóli egyesítése, melyhez ez a nemzetközi vasút kiváló célt szolgál(hatna).

Ezzel el is érkeztünk a vonal jelenéhez. Mint országunk egyedüliként fent maradt vidéki HÉV társasága a Fertővidéki HÉV (röviden: FHÉV) több szempontból is különlegesnek számít. Jelenleg többségi tulajdonosa Burgenland tartomány, társtulajdonosa az Osztrák Köztársaság.
Mint fentebb is említésre került a vonal osztrák szakasza az elmúlt évek modernizálásainak köszönhetően egy gyors kapcsolatot nyújtó vonal lett Fertő-tó keleti településeiből Bécsbe. A vonatok egyes szakaszokon akár 120km/h-val haladnak, modern utastájékoztatás és magasperonok várják az utasokat az állomásokon. Ezzel szemben a magyar szakasz Pamhagen és Fertőszentmiklós közötti 13 km hosszú szakaszán csak 60km/h az engedélyezett sebesség. A közbenső megállóhely, Fertőszéplak-Fertőd se nyújt olyan modern képet, mint osztrák társai.
Ennek ellenére több vonat is Pamhagen (Pomogy) határállomás helyett Fertőszentmiklóson végállomásozott, így közvetlen összekötetést nyújtott az osztrák fővárossal. A vonatokat az ÖBB-től bérelt modern Talent, CityShuttle és Wiesel kocsik jelentették, melyek színvonalas szolgáltatást hoztak a magyar szakaszra is.
További érdekesség a vonal díjszabása is, hiszen Fertőszentmiklós és Pamhagen közé válthatunk magyar belföldi jegyet is, csak Pamhagentől kell az osztrák díjszabást fizetni. A vonal része továbbá az Euregio díjszabásnak is. Erről azonban később.

2012.április 1.-től azonban a GYSEV gazdasági megfontolásból csak Pamhagenig járatta a korábban Fertőszentmiklósba átjáró osztrák szerelvényeket, helyette az összes vonatot saját dízelmotorkocsijával szolgálta ki. Nyílván nem okozott nagy nehézségeket a pamhageni átszállás, hisz ez csak néhány perc többletet adott, de mégiscsak visszafejlesztette ezt a határátmenetet. A racionalitás kérdéseit feszegette az is, hogy minden egyes forduló után órákat állt a motorkocsi munka nélkül Pamhagenben, hisz a határátmenet menetrendje elég foghíjas annak ellenére, hogy Pamhagen és Neusiedl am See között (közel) ütemes menetrend van.

Pamhagen állomás átépítését követő kapacitás csökkenés miatt azonban szükségessé vált újra két szerelvényt Fertőszentmiklóson éjszakáztatni, így adta magát, hogy a két hajnali és a két esti vonat újra osztrák szerelvény legyen. Ezt a 2013.április 7.-ei menetrend módosításban hivatalosan is jelölték, így reggel újra két közvetlen vonat közlekedhet Fertőszentmiklósból a múlt év decemberében átadott vadonatúj bécsi főpályaudvarra. Este pedig két közvetlen vonat érkezik Fertőszentmiklósba. Napközben a vonatokat továbbra is motorkocsikkal szolgálják ki, melyekről át kell szállni Pomogyban az ÖBB-s szerelvényekre.

Így néz ki Fertőszéplak-Fertőd megállóhely egy napja. Hivatásforgalomhoz elég, turisztikához ez kevés.

A térségnek nagyszerű nemzetközi kapcsolatot jelentő vonal fölött többen is vészharangot kongatnak, betudván ezt az alacsony utas számoknak. Néhány Ausztriában tanuló diák, illetve ott dolgozókon kívül nincs rendszeres utasforgalma a Fertőszentmiklós-Pamhagen vonalnak. Az osztrák oldalon természetesen már jól kihasznált vonatokkal találkozhatunk. A térség turisztikai jellege ellenére elmarad a nagy turista forgalom, mely betudható a főként hivatásforgalomra alapozó menetrendnek: az első vonat délben(!) indul Pomogyból Fertőszentmiklósba. Pedig pl. a térségben nagy kerékpáros turizmus generálhatna forgalmat a magyar oldalon is egy megfelelő menetrend esetén. Kölcsönösen a magyar turisták is előnyben részesíthetnék a vonatot az autóval szemben. Erre adhat okot a 21 euroba kerülő Bécs-Fertőszentmiklós Euregio Ticket, mely egy retour utat biztosít iránytól függetlenül egy személynek + ingyenes kerékpárszállítást is engedélyez. A kedvező ajánlat alkalmas lehet akár egy bécsi bevásárlásra, városnézésre, de könnyen elérhető a bécsi reptér is.
A nagyszerű lehetőségek ellenére tapasztalataink alapján a fertőszentmiklósi és fertődi lakosok mit sem tudnak a vasút szolgáltatásairól.

Az fent említett jelenlegi viszonyok alapján mára a Bécs-Pomogy szakasz ténylegesen egy modern elővárosi vasútnak tekinthető a másfél órás menetidejével. A jövőbe nézve már csak az a kérdés, hogy kitolható-e ez a színvonalas szolgáltatás Fertőszentmiklósig is? Ez alatt rövidtávon nem feltétlenül kell érteni a magyar szakasz teljes felújítását, elég lenne annak szinten tartása. Fontosabb lenne inkább több vonat közlekedtetése, betömve ezzel az óriási, tátongó lyukakat a menetrendben.

Közelebb kerülhet-e Bécshez a térség a vasút által?