Zenélő mozdonyt avattak Sopronban

Browse By

Különleges esemény zajlott ma délután a soproni GYSEV pályaudvaron, hiszen egy újabb emlékmozdonyt avattak. Ezúttal Richard Wagner, a világhírű német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából matricáztak fel egy Taurus mozdonyt. Ezzel a gesztussal tiszteleg a vasúttársaság a zeneszerző előtt, illetve hívja fel az utazók figyelmét a zeneszerző komoly életpályájára. A 470 503 pályaszámú mozdonyt korábban Liszt Ferenc arcképével díszítették, ennek helyére került most Wagner. A kapcsolat nem véletlen, hisz Liszt, Wagner apósa volt.
A mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, amelyre arany színnel került rá a stilizált Wagner portré. Szintén arany és fehér betűkkel írták rá a zeneszerző nevét és a 200-as számot. A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista közismert operáira, A bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal. Elődjéhez, a Liszt-mozdonyhoz hasonlóan a Wagner-mozdony is zenél az állomásokon és megállóhelyeken. Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája helyett a szintén közismert dallamokat, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.
A feltűnő grafika és a hangos muzsikaszónak köszönhetően egyből a figyelem középpontjába került a soproni pályaudvaron az új mozdony: két óra után nem sokkal járt be a vendégekkel, sajtó képviselőkkel és érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt első vágány peronja mellé. Ezután következett a mozdony felavatása, a nemzeti színű szalag átvágása. Ezt a GYSEV részéről Dávid Ilona elnök, Kövesdi Szilárd vezérigazgató, illetve a város részéről Abdai Géza alpolgármester végezte el. Jelen voltak továbbá a a soproni Loc&More Kft. képviselői, akik mozdony grafikájának megálmodói, kivitelezői és költségviselői. A grafika elkészítése Tranta Péter, soproni grafikus keze munkáját dicséri.

“Figyelem az első vágányra zenélő mozdony érkezik, a vágány mellett kérjük vigyázzanak” 🙂

Nagy tömeg fogadta az új piros-fekete mozdonyt.

A szalagátvágás pillanatai…

…és főszereplői. Balról-jobbra: Bajai András, a Wagner-társaság elnöke, Dávid Ilona a GYSEV elnöke, Kövesdi Szilárd a GYSEV vezérigazgatója és Abdai Géza Sopron alpolgármestere.

Az eseményt állófogadás követte, pogácsákkal és üdítőkkel.

Az új emlékmozdony első útja a Sopronból 15:08-kor induló Kékfrankos InterCity vonat volt Budapest-Keleti pályaudvarra.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com