Menü Bezárás

Sopron a csatornafedelek New Yorkja

Annyiféle származású és nációjú csatornafedlap van a városba lefektetve, mintha csak az amerikai nagyváros népesség-összetételét néznénk.

A soproni csatornafedél lexikon

Sokképes, többrészes mega-giga poszt következik.
Itt az Ikván néha megjelent egy-két csatornafedeles bejegyzés, ráadásul nem is akármilyenek. Szóval ez a téma sokkal mélyrehatóbb és többrétű mint amilyen okból publikálva lettek.

Jelenleg a német Hydrotec, ami általában az AET salzburgi termékeit szállítja, a cseh Kasi és bécsi székhelyű Wallner & Neubert a népszerű.

Hydrotec
Wallner & Neubert Öwapren

Ezek mellett olyan, ma már sajnos különlegességnek és egyedinek is mondható darabok is vannak, főleg a belvárosban, mint ez a képen. Fekete Imre, Sopron 1942. A nagy múltú Soproni Vasöntöde terméke.

Fotó: Lacee

Van szegedi is,

no meg olyan is amin nincsen semmilyen felirat sem. Ezek a Terra Metal által forgalmazottak, ha minden igaz.

A 2008-ban bezárt kupi Ferro-Öntöde produktuma:

Régebbi városrészekben előfordul a Seltenhofer Sopron is.

Seltenhofer Frigyes, zwickaui születésű, híres soproni harangöntő

A francia óriás Saints Gobain (1665-ös alapítás, évi 1,6 milliárd € profit) Pam-ja. Nálunk a Purator forgalmazza.

Valdura, amiről semmilyen információt nem lehet találni.

Fotó: Lacee

Hydrotec Trix, cserélhető HYDROprencsillapító betéttel
polikloroprénból. Magas kopásállóság jellemzi a felületét.

Mierguss Kanalstation, szintén a Wiener Neudorf-i Puratortól rendelhető.

„Építette Duviép, Veszprém” A közműépítő Duviép Kft jelenleg Székesfehérváron székel.

Csatornázási Művek. Sokat sejtő a név, feltehetőleg a Fővárosi Csatornázási Művek megrendelésére készült. Valószínűleg a Szegedi Öntödéből való.

Vasárugyár Rt Sopron 1939 – Korábban Sopron-Graz, majd az 1918-as szétválást követően Vasárugyár Részvénytársaság Sopron.

Passavant BEGU Kanalstation

Leier PUSKA 2005 – A cég általában közterület burkolással és mélyépítési munkálatairól ismert de nem áll távolt tőle a vasöntvény gyártás sem. Érdekesség, hogy gyártási évszámmal van ellátva a fedlap. A Selmeci utcai Interspar területén lehet csak találkozni vele.

Régen minden jobb volt? Azt látni, hogy amiket 5 éven belül raktak le, azok egytől egyig mind rozsdásodnak. Ami nem csak felületi.

FF Kasi FF termék

A téma koronázatlan királya a deckelschau.de tulajdonosa. Kristian a világ országait járja és a kevésbé és nagyon érdekes csatornafedeleket fotózza. Ezt a tipikus 66 centiset és lefolyókat is. Nála megtalálhatóak márka, és mindenféle mások alapján kategorizálva is.

Mint ahogyan az többi iparágban, itt is a külföldi termékek szépen legyőzték a tendereken és beszerzéseken a magyar vetélytársakat. Nem reprezentatív felmérésem alapján Sopronban az osztrák származású csatornafedelek vannak többségben.

Sopron a csatornafedelek New York-ja.

Vagy inkább: Olyanok mint Gombóc Artúr csokijai. Van megsüllyedt, törött, lyukas, festett, aszfaltozott, szegedi, francia, bécsi, soproni…

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .