Menü Bezárás

Balfon épül az ország leghülyébb kerékpárútja

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy a kormány 2015 nyarának végére ígérte a Balf és Fertőrákos közötti kerékpáros összeköttetés megvalósítását, melyet a helyi politikusok és a fejlesztést koordináló konzorcium egyaránt a Fertő tó körbekerékpározhatóságának utolsó elemeként kommunikálnak. A két település összekötése egy átfogó fejlesztési/felújítási program részét képezi, mely 2013-ban indult, összértéke meghaladja az egymilliárd forintot és a Fertő menti kerékpáros útvonal magyar szakaszának korszerűsítését, az EuroVelo hálózatba való bekapcsolását tűzte ki céljául. Ennek keretében rengeteg valóban hasznos, kerékpárosbarát fejlesztés is megvalósult — pl. Hegykő, Fertőhomok és Hidegség főutcáin a napokban kerékpáros nyomok kerültek felfestésre, így a kerékpárosok nem kényszerülnek többé az úttal párhuzamosan futó, jócskán a szabvány alatti szélességű, térkő burkolatú kerékpárút használatára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kerékpáros nyom Hidegség belterületén. Háttérben a piros térkőből kirakott, a simaság fogalmától messze álló kerékpárút, melynek használata a KRESZ 54. § (11) értelmében szerencsére már nem kötelező.

Meg kell említenem azonban, hogy a beruházásnak vannak teljesen felesleges, csak az adófizetők pénzét szivattyúzó elemei is, melyek minden szakmaiságot nélkülöznek és pusztán egy nem létező problémára született rossz válaszként fogantak meg a tervek megrendelőinek fejében — ilyen a Balf területére tervezett, valamivel több, mint 700m hosszú k̶e̶r̶é̶k̶p̶á̶r̶ú̶t̶ szlalompálya is. De miről is van szó? Tudni kell, hogy a Fertő menti kerékpáros útvonal balfi szakasza végig az országúton — a Bozi, illetve a Fő utcán — halad, hiszen a szűk utcák itt nem teszik lehetővé kerékpárút építését. Ez idáig jól is működött. Történt azonban, hogy 2013 júniusában a balfi településrészi önkormányzat megállapította, hogy két pont között a legrövidebb út a görbe, a Fertő menti kerékpáros útvonal Balfon áthaladó, mintegy 2km hosszú szakaszát pedig az utolsó 635 méteren el kell kanyarítani, majd később visszakanyarítani. Így jött létre az alábbi csúszkatérképen látható terv, melyen kék vonal jelöli a jelenlegi kitáblázás — és a józan paraszti ész — szerinti útvonalat, piros pedig a tervezett girbe-gurba kitérőt.

[osm_map_v3 map_center=”47.655,16.666″ zoom=”15″ width=”100%” height=”450″ file_list=”https://www.ikvahir.eu/wp-content/uploads/2015/07/egyenes.gpx,https://www.ikvahir.eu/wp-content/uploads/2015/07/alter.gpx” file_color_list=”blue,red”]
Nézzük először a puszta tényeket:
      • 635m helyett ezután a kerékpárosoknak kb. 950m-t kellene megtenniük, ennek egy részét emelkedőn.
      • A kitérő során két 90fokos kanyar is van.
      • A kitérőn haladva mindössze három látványosság található: az első a használaton kívüli „régi savanyúkút”, a második a száz méterrel odébb létesített új kút (de ez a Fő utcáról is elérhető), a harmadik pedig a balfi fűzfasor. Ez utóbbiról később még lesz szó, de előbb nézzük meg videófelvételen, hogy merre vezet majd az új nyomvonal.

 

Az útvonal mellett a konzorcium azt hozza fel érvként, hogy a Fő utcán a falu határában lévő palackozóüzem miatt kamionok is járnak, ami veszélyes a kerékpárosokra nézve. Véleményem szerint azonban önmagában az, hogy kamionok is közlekednek az úton nem probléma, hiszen az úton egymás után haladva látják egymást a közlekedők, tehát figyelni is tudnak egymásra. Az viszont probléma, hogy az új terv szerint két helyen is átvezetik majd a kerékpáros forgalmat a kamionok közlekedési útvonalán. Egy kerékpáros átvezetés mindig egy veszélyzóna és a tervezők most két olyan veszélyzónát is adnak a településnek, ami korábban nem létezett.

wosinszky
A feleslegesen elbonyolított kerékpáros útvonal kétszer is keresztezi a kamionforgalmat.

Ami azonban a tervet igazán nevetségessé teszi, hogy az utat egy idős fákból álló fűzfasoron vezetnék keresztül, de a fasor két széle közötti csekély távolság miatt gyakorlatilag minden egyes fát kikerül az út, igazi szlalompályát teremtve ezzel, valahogy így:

A fűzsor minden fáját külön ki kell kerülni.
A fűzsor minden fáját külön ki kell kerülni.

A hangulatos sétány aszfaltcsíkkal való elcsúfításáért már önmagában egy páros lábbal való seggberúgás járna, hát még egy ilyen kanyargós förmedvényért. Kérdésemre a tervező cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy a kanyarokra egyrészt a fák közelsége, másrészt az út „játékossá tétele” miatt volt szükség. Értik ugye? A közlekedés az egy játék. Gondoljanak csak bele, mi lenne, ha pl. az M85-ös autópálya tervezője is szabadjára engedné a fantáziáját és rajzolna egy ákombákom nyomvonalat csak úgy, a játékosság kedvéért.

A balfi fűzsor egyébként nagyon szép: a területet különféle madarak, mókusok, siklók lakják. A beruházással kapcsolatban már a helyi környezetvédelmi egyesület is elmondta az aggályait.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A balfi fűzsor idős fái

A fákról lehulló levelek, kisebb ágak állandó problémát fognak jelenteni az út karbantartóinak. Nem is beszélve arról, amikor nagyobb ágak törnek le, mint ahogy az az alábbi képen is látható.

Egy-egy vihar után nagyobb ágak is letörnek a fákról
Egy-egy vihar után nagyobb ágak is letörnek a fákról

Kedves döntéshozók! Egyszer és mindenkorra vegyék tudomásul, hogy vannak helyek, ahova egyszerűen nem érdemes, nem szabad kerékpárutat építeni. Na ez egy ilyen hely.

Ez is érdekelhet

2 Comments

  1. Pingback:Fertő menti kerékpárút építési napló, 2015-09-02 | IkvaHír

  2. Pingback:Átadták a Fertő menti kerékpárút hiányzó szakaszát | IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .