Menü Bezárás

Két bizottsági elnök, egy cél: Fejlődjön Sopron!

Sajtótájékoztatót tartott Sass László a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke valamint Barcza Attila az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke szerdán az MKB Arénában. A tájékoztatás célja, hogy ismertessék, hogy szakterületükön belül melyekre vannak előirányzott források a költségvetési tervezet szerint. Nem kívánom szóról-szóra idézni őket, inkább kiemelnék egy-két pontot és a lényeget a beszámolókból, hiszen talán így jobban átláthatóbb mindenki számára, hogy miről is van szó.

Sass László a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke, ezekkel a szavakkal jellemezte a 2015-ös esztendő céljait :

„Biztonságos működés a köznevelésben, kínálatbővítés, vonzerő növelés a kultúrában!”

Óvodák és Iskolák biztonságos működése
Óvodai csoportok növelése, ezáltal férőhelyek növelése
Kulturális támogatások
Pro Kultúra (Liszt központ működtetése, Fesztiválok szervezése, Festőterem, Munkácsy-terem és a balfi művelődési ház kapcsolatos feladatok ellátása, Petőfi Színház/Sopron Balett, és a Barlangszínház.
Sopron Múzeum
A város két fúvószenekara, a szimfonikus zenekar, Pendelyes kulturális Egyesület
Pedagógusok Művelődési Háza
Soproni Tudós Társaság
Városszépítő Egyesület
Levéltár
Kulturális, művészeti, helytörténeti kiadványok stb.
Szobrok, emlékművek felújítása
Műemlékek és városképi jelentőségű épületek rendbe tétele (Széchenyi-palota, Mária-szobor, Zsinagóga)

Barcza Attila az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke:

„Az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság a város és az itt élő emberek életének fontos témáival foglalkozik. Segíti az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatainak ellátását, az ifjúság nevelését, művelődését, életkörülményeinek javítását szolgáló önkormányzati, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok városi szintű ellátását. Foglalkozik az ifjúsági, turisztikai és sport programokkal, koncepciókkal. Foglalkozik a hatáskörébe tartozó pályázati támogatások kiírásáról, a támogatásról. Rangsorolja és a közgyűlés elé terjeszti a Sopron Sportjáért díjra, valamint a Sopron Ifjú Tehetsége díjra beérkező javaslatokat.”

MKB aréna felújítási támogatása és az MLSZ-hez a pályázati önrész biztosítása.
Sportcentrum működési támogatása a kosárlabda EB megrendezésének elősegítésével.
A Raabersport Kft. és női utánpótláscsapat (Darazsak), a Férfi Kosárlabda Sportszolgáltató Kft. és a férfi utánpótlás (Sportiskola és Tigrisek) működésének támogatása. A Soproni Vasutas Sport egylet, az utánpótlás neveléssel foglalkozó Sport Club Sopron támogatása, és a sporttelepek üzemeltetésének elősegítése.
Az önkormányzati dologi kiadásainál a korcsolyapálya, a kedvezményes uszoda belépő és a káposztás utcai stadion üzemeltetését biztosítja az önkormányzat.
A stadion lefedése.
Játszótér felújítások, építések.
5 millió forint gördeszka pálya kialakítására 10 millió forint pedig Street Workout park kialakítására is el van különítve.

TAO-Társasági adó:

Ez egy óriási lehetőség a város sportéletében, a város egyesületeinek fejlődéséhez, a tavalyi évben 2014-ben 582 millió forint támogatás érkezett városunkba. Nagyságrendileg ebből 386 millió forint támogatást kapott a Raabersport Kft. a női kosárlabda és utánpótlás. 89 millió forintot a Férfi Kosárlabda Sportszolgáltató Kft. 83 millió forintot a Sport Klub Sopron és jelentős támogatásban részesült a vízilabda is. Fontos megemlíteni, hogy TAO támogatásból több iskolai tornaterem a Széchenyi Gimnáziumé,a Vasvilláé, a Vendéglátóé és a Deák téri iskoláé is megújult.

Sopron turisztikai város

Bevételi oldalon jelentős a város idegenforgalmi adóbevétele, mely a befolyt 154 millió forint IFA után az állam 1,55-ös támogatási szorzószámának megfelelően további 239 millió forint bevételt jelent.

A 2007-13. uniós pályázatokkal támogatott nagyberuházások közül (Barlang-színház, Várkerület, a megvalósult tűztorony felújítás) a megvalósítandó fejlesztések turisztikai beruházásoknak is tekinthetők, hiszen nem csak az itt élők számára lesz élhetőbb a megújuló környezet, hanem az ideérkező turisták számára is nagyobb vonzerőt jelent, emiatt elmondható, hogy a városvezetés a befolyt idegenforgalmi adó többszörösét fordítja közvetetten turisztikai beruházások pályázati önrészeire is.

Az előttünk álló 7 éves fejlesztési időszak fő irányvonalai közül fontos turisztikai és sportéletet érintő elképzelés a tervezett multifunkciós csarnok kiépítése, a Lővér Fürdő – Csik Ferenc uszoda rekonstrukciója, a Fertő tavi vízitelep fejlesztése, a klimatikus gyógyhelyfejlesztés Balfon, valamint a Lővérekben, és a Páneurópai Piknik Emlékhely fejlesztése.

A városnak fontosak az Ifjúsági támogatások is, kiemelném itt a már említett kedvezményes uszodabérlet támogatást és az egyik legjelentősebb anyagi támogatás, amit az önkormányzat nyújt, az a tanulói közlekedési támogatás, ami abból áll, hogy az önkormányzat egész évben biztosítja a Sopronban élő és iskolában járó gyermekek buszbérletét. Ez kiemelkedően magas szám, a tavalyi évben ez 18085 bérletet jelentett.

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .