Browse By

Öt új motorvonat a GYSEV-nek

A múlt héten Kismartonban, a 35. GYSEV vasutasnapon írták alá az öt darab Siemens Desiro ML típusú motorvonat beszerzéséről szóló szerződést. A fejlesztésnek köszönhetően a GYSEV osztrák vonalszakaszain – Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) és Bécs között, illetve Pomogy (Pamhagen) és Bécs között – is saját, korszerű motorvonatokkal szolgálhatják az utasok kényelmét.
“Örömünket fejezzük ki a Raaberbahnnal kötött szerződés kapcsán. Ez is azt bizonyítja, hogy az új Desiro ML motorvonatunk jól teljesít a kor regionális közösségi közlekedés elvárásaival szemben.” – nyilatkozta a pénteki eseményen Arnulf Wolfram, a Siemens mobilitási vezetője.
A motorvonatok a helyi igényeknek megfelelően kétáramnemű kivitelben érkeznek (AC 15kV / AC 25kV) várhatóan 2016 közepétől. A gyártás egy része is Ausztriában valósul meg, így a forgózsámolyok a Siemens grazi üzemében, míg az összeszerelés a németországi Krefeldben történik.
A szerződés összértéke meghaladja a 32 millió eurót. A Desiro ML motorvonatok 160 kilométeres óránkénti csúcssebességet érhetnek el. A rugalmas és megbízható járművek egyedi igények szerint gyorsan adaptálhatók a mindenkori utasszámhoz. Ez azt jelenti, hogy hosszabb-rövidebb szerelvényekké állíthatók össze, illetve azok részekre szedhetők szét. Az új vonatok energiafogyasztása is csökkent a tökéletesített meghajtással és festésük, valamint belső berendezéseik is már környezetbarát anyagokból készült.
A belső elrendezés az ÖBB Cityjet márkanevű motorvonataihoz hasonló kivitelben, alacsony padlóval, 259 kényelmes ülőhellyel és a zöld-sárga vasúttársaság designjával harmonizáló színekkel készül.
Székely Csaba a GYSEV osztrák fióktelepének vezetője beszédében kiemelte, hogy a társaság burgenlandi járatai esetenként akár 1,5 órás utakat is megtesznek, ami miatt kiemelten nagy hangsúlyt fektettek a járművek megválasztása során az utazás kényelmi szintjének legmegfelelőbb kialakítására.