Browse By

Az új soproni buszos utastájékoztatásról

Már régóta tervezem, hogy írok egy összefoglalót a soproni helyi közösségi közlekedés új utastájékoztató rendszeréről, most erre is sor került. A rendszerről további infókat __ITT__ lehet találni, tavaly év végén kezdődött a kiépítése. A buszok fel lettek szerelve belül kijelzővel, amin látszik az aktuális járat, a következő megálló, átszállási lehetőség, és pontos idő, valamint a hangszórókból is hallható, hogy mi a megálló ahova éppen érünk, mi a következő megállóhely, és milyen járatokra van lehetőség átszállni. Ha egy busz beáll egy megállóba, külső hangszóróból elhangzik, hogy ez milyen járat, és hogy melyik végállomás felé megy.

A belső kijelzők különböző busztípusokon különböző helyekre kerültek, például az Ikarus 280-asokon a sofőrfülke hátulján van, a Credo -kon pedig a folyosó fölött, középen. Ami biztos, hogy akár szóló, akár csuklós, csak egyetlen kijelző került a buszokba, és ez nem biztos hogy mindenki által látható. A rendszert egy számítógép vezérli, mely a sofőrfülkében található. Automatikusan, GPS alapján kerül közlésre a megállóinformáció, viszont ez néhol hibádzik, (szerintem) valószínűleg rosszul van bejelölve a megálló helye a rendszerben, mert például a GYSEV Pályaudvar megállóhelyet túl korán mondja be, mindkét esetben. Még egy apróság, főleg körjáratoknál érdekes, hogy a busz ahogy beér a papírforma szerinti végállomásra, azonnal törli a kijelzőket (a külsőket is, mert összhangban van), és jópár másodperc kell, amíg újra kikerül az infó, tehát aki ott vár, egy darabig nem tudja, milyen busz is állt meg előtte.

Ami a hangot illeti, a bemondó egy férfi, megfelelően korrekt a hangja, bár az érthetőség nagyon buszfüggő. Valamelyik buszon ordít, valamelyiken alig hallani, és van olyan is, ahol teljesen le van halkítva, feltételezem, ez még a közeljövőben változni fog. Van olyan eset, amikor két megálló túl közel van egymáshoz, ilyenkor nincs ideje felsorolni az összes átszállást, hanem egyszer csak abbahagyja, és bemondja a megálló nevét. Észrevettem hogy időnként akad, gondolom ez is megoldódik majd. Pár hónapja még fennállt az a probléma, hogy csak ennyit lehetett hallani: “..ő megállóhely: *megállóneve*” vagy “..járat *végállomás* felé” tehát az eleje lemaradt, de ezt mostanra rendbe tették. Az év elején egyetlen darab buszon hallottam dallamot is, azóta nem, azért remélem, hogy lesz 🙂

Ami a buszmegállókat illeti, 10 helyen helyeztek el egyesek által csak “totemoszlopnak” nevezett monstrumot mely rendelkezik 2db hangszóróval, kijelzővel, menetrenddel, látható hogy épp hol jár a busz, és esetenként vonalhálózati térkép is van rajta. Az automatika a menetrend alapján írja, hogy hány perc múlva indul egy busz, és ha elindult, már az alapján, hogy épp hol jár, a menetrendnek megfelelő időt írja ki, és mondja be (tehát például a Lackner Kristóf utcában várakozva, ha elindul a Jerevánról egy 10Y járat, az első megállója után azt írja, hogy 2 perc múlva jön, mert menetrend szerint így van. Attól, hogy 4 percet vár mondjuk a Teleki Pál utcában, még mindig 2 percet fog írni, mert a menetrend így írja, tehát mondhatjuk, hogy ez csak félig valósidejű). A kijelző alatt kis LED sor jelzi, hogy épp melyik megállóban, vagy melyik két megálló között van a jármű. Ha beáll a megállóba egy busz, a totem bemondja, hogy “xy járat megérkezett”, bár volt olyan is, hogy egymás után háromszor elmondta, meg azért csinál érdekes dolgokat az okos oszlop, ma például csak a pontos időt jelezte, se járatok, se megállók, semmi…
Végül: kikerült 10db jegykiadó automata, amiken bankkártyával is lehet fizetni, és akár féléves bérletet is képes kiadni. Van rajtuk is vonalhálózati térkép, érdekes módon nem mindegyiken sikerül rázoomolni, pedig elvileg lehet, de gondolom ez szoftver probléma, és megoldódik hamarosan (vagy már meg is oldódott). Minden esetre vásárolni lehet benne, én is ilyenben vettem a novemberi bérletemet. Használatáról íme egy videó:
Összegzésként: Az ötlet jó (mármint az utastájékoztatás) és sok helyen működik is már ilyen, a megvalósítás jó lesz, de még nincs kész, az fiksz. Erről az a nemrég kihelyezett matrica is árulkodik, mely most már minden totemoszlopon el van helyezve:

Ami viszont az én véleményem, hogy a soproni tömegközlekedésnek jelentős átalakuláson kellene átmennie, kezdve a vonalak átvariálásától a megállóhelyek átnevezésén át a táblák egyenesítéséig, de erről majd egyszer, egy másik cikkben.