Browse By

Kerékpárúti állapotjelentés

Ebben a postban a Tesco -tól Ágfalva közigazgatási határáig húzódó kerékpárutat szeretném jellemezni. Félreértések elkerülése végett sok pihenőhelyen van egy tábla üveggel vagy már kitörve, ennek a helyén egy térkép volt, a környék kerékpárútjaival, de ezeket mindenhol megrongálták, ezért tették ki az üveges táblákat, ami nem bizonyult egy jó megoldásnak, ráadásul mind üres.
Maga a kerékpárút a Tesco mögött kezdődik, folytatása nincs (!).

Ahogy haladunk, utunkat keresztezi az Ipar körút, itt lámpás csomópont van, a kerékpárosoknak direkt jelzett lámpával.
A kereszteződés után van az első pihenő, itt még minden rendben van, a tábla ép, a kerékpártárolók megvannak, a padok is hibátlanok

Ahogy tovább haladunk, a benzinkút előtt újra tábla figyelmeztet bennünket, hogy kerékpáros/gyalogos úton járunk, ami számomra új, régebben nem volt még. A következő pihenő az autómosónál van, ez elég gáz állapotban van, a kerékpártárolókon kívül egyetlen pad van (!!!)

Tovább haladva az új áruház hídja állja utunkat, ami még nincs kész, ezért maszek átjárási lehetőséget csináltak, itt figyelni kell. A következő megállóhely a vasúti híd mellett van, ez elég korrekt állapotot mutat, a tábla üvege mondjuk ki van törve, de azon kívül elfogadható.

utána viszont semmi sem emlékeztet arra, hogy ez kerékpár út lenne, se tábla, se aszfalt, többnapos esőzés után végig tócsákkal, sárral.
A körforgalomnál aztán újra előkerül a kerékpárút jelölése, majd a következő pihenő a Deák sulinál van, az egyik pad egy az egyben hiányzik, valamit itt van egy ivókút, ami ugyan üzemképtelen, de ki fog derülni, hogy ez van a legjobb állapotban az összes kihelyezett közül.
Innentől egészen a Frankenburg útig nincs pihenőhely, illetve semmi kifogásolhatót se láttam, kivéve, hogy sok gyalogos járdának használja a kerékpárutat, pedig 3 járólapos, és 2 kavicsos járóhely is áll rendelkezésükre.
A Frankenburg úti pihenőhely viszont már kevésbé jó képet mutat, a tábla üvege kitörve, az ivókút hiányzik (!!!) (talán a MÉH telepen meg lehetne találni, mondjuk már jó ideje ellopták)

Kerékpárosoknak az aluljárónál vigyázniuk kell, mert a kanyarok beláthatatlanok, és gyorsan felbukkanhat egy másik kerékpáros, vagy gyalogos is, én is majdnem elütöttem valakit.
Ez után következik a GYIK-nál levő pihenőhely, ami a leginkább “használt”, csak nem az eredeti célját tölti be. Például láttam itt fiatalokat vizipipázni is, gondolom ők nem kerékpárosok voltak.
Az ivókút itt is hiányzik, csak a cső csonkja látható, illetve az egyik pad háttámláját lefürészelték (!!!). A tábla üvege természetesen kitörve, a kukának hűlt helye van, az egész pad-asztal kombináció nem mutat túl bizalomgerjesztő látványt, főleg azért, mert össze van tag-elve.

Tovább haladva az Erzsébet kert mellett halad a kerékpárút, itt van egy “megállóhely”, amiből egyetlen pad van meg.
A Tóth Antal iskolánál a vízelvezetés nincs jól megoldva, most pont a kerékpárút lehajtójánál van egy atom nagy tócsa.
Besenyő lakótelep mögött két pihenőhely is van, mindkettő elég korrekt állapotban van, kivéve hogy az előbbinél a táblának nyoma sincs, a másiknál pedig ki van törve az üvege, valamit egykoron itt is volt egy ivókút, csak mire a beüzemelésére is sor kerülhetett volna, már nem volt meg.
Ezek után egészen a városhatárig nincs pihenőhely, az út jó állapotú, a felfestés egyértelmű, minden jó, de az emberek többsége itt se tudja, hogy mit jelent az a sárga vonal ott az út közepén, melyik a gyalogos és melyik a kerékpáros rész. Az Ágfalvi úti lakótelep végefelé csatornázási munkálatokba ütköztem, az egyetlen kerülési lehetőség azon a rögtönzött hídon volt, ami a betonlappal kirakott árok felett volt, ez pedig nem volt más, mint az utolsó pihenő egyik padjának háttámlája (!!!)
az utolsó pihenőhely pedig így néz ki:

Ez után az út folytatódik Ágfalva közigazgatási határáig, ahol pedig ez a látvány fogadja az út használóját:

Mindent összevetve az út szerintem elég tűrhető, vannak rossz szakaszai, de egészében szerintem jó. Amin javítani kellene, az a pihenőhelyek állapota, mert az szerintem katasztrófa. Annak ellenére, hogy kb 4 (?) éve adták át az egész kerékpárutat, a kerékpáros megállóhelyek elég lerobbant állapotban vannak. Javasolt ezek rendszeres karbantartása, a rendeltetésszerű használata.
Következőként hamarosan beszámolok a többi városi kerékpárút állapotáról is!