Közlekedési anomália a Bécsi úton

Browse By

Egy érdekes dologra lettem figyelmes a Bécsi úton. Ugyebár a körforgalomtól a határ felé menő szakasz lakó-pihenő övezet. Ez azt jelenti, hogy -egyes források szerint- 20km/órás sebességgel haladhatnak itt a járművek. Namost, egy darabon van a kerékpárút, ami a kocsiúttól távol halad. Mellesleg ahol az egyik oldalról átmegy a másikra, ott átvezetés sincs, de ez a cikk most nem erről szól.

Hanem arról, hogy ahol a kerékpárosoknak az úton van lehetőségük haladni, ott az autósoknak (30)-as tábla van kitéve, és ahogy a kerékpározásra ajánlott útvonal véget ér, ott van egy harminc feloldása tábla.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ahol az autósok és a kerékpárosok egy útfelületen haladnak, ott gyorsabban mehetnek, mint ahol külön vannak. ÉRTELEM?

 • i want to ride my bicycle

  Annyira nem nagy hülyeség, ha figyelembe vesszük, hogy ahol 30-al lehet haladni, az egy teljesen egyenes szakasz, ahol akár 2 autó is nagyon könnyedén elfér egymás mellett, és a beláthatatlan kanyar, valamint az a szakasz előtt kell “visszalassítani” 20-ra, ahol 1 autó fér csak el egyszerre a parkoló autók miatt. Inkább köszönet az autósok nevében, hogy azt a hosszú és széles, jól belátható szakaszt nem kell araszolva megtenni, mellesleg biciklivel is többel megyek azon a szakaszon mint 20. Annyiból tartom indokolatlannak a dolgot, hogy aki betartja ezeket a korlátozásokat (20km/h; 30km/h) azok akkor sem hajtanának ott gyorsabban ha nem lenne kint a tábla, akik pedig valamivel gyorsabban mennek, azokat nem hatja meg ez sem. Mivel sokat járok arra autóval és kerékpárral is (kerékpárral többször) bizton merem állítani hogy az a 10km/h különbség olyan mint halottnak a csók. Még ha Kispista hazafelé a kocsmából kacsázik is az úton könnyedén nagy ívben ki lehet kerülni.
  Véleményem szerint inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a város több szakaszán pl.: elkerülő téglagyári szakasza, Győri út, Ágfalvi út stb. megengedett lenne a 70km/h-ás haladás, de erre már biztos sokan gondoltak .
  Köszönöm a figyelmet, minden jót! 🙂

  • LACEE

   De akkor miért ott van feloldva, ahol végetér a kerékpárosoknak ajánlott útvonal? (a városból kifelé irányban)

   • i want to ride my bicycle

    Az ott tényleg értelmetlen, arra 10 méterre, utána úgyis kereszteződés van. Talán, emiatt is, vagy mert ott már inkább gördeszkával közlekednek a lurkók 🙂

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com