Megújul a Várkerület! Látványtervek itt!

Browse By

Azzal kezdeném, amit már mindenki tud, hiszen aki jár a belvárosban, az egy ideje már látja, hogy komoly munkák zajlanak Sopron szívében. Eddig a kevésbé látványos munkafolyamatok voltak folyamatban, hiszen leginkább a föld alatti közműépítések és fejlesztések kivitelezése volt napirenden, de most eljött annak is az ideje, amikor megkezdődhetnek a felszíni kivitelezések. Bizony-bizony, megújul a Várkerület, és hoztunk látványterveket is nektek, no, de előbb itt vannak a részletek, amit a mai sajtótájékoztatón tudtunk meg.

Sopron önkormányzata a kormány támogatásának köszönhetően, az Új Széchenyi Terv keretében 725 millió forintot nyert a Várkerület I. ütemére. A közbeszerzési eljárás sikeres és eredményes volt. „A Várkerület értékmegőrző megújítása – I. ütem” címet viselő projekt kivitelezését, nyílt közbeszerzési eljáráson a Vemév-Szer Építő- és Szerelőipari Kft. nyerte el. A közműfelújítás még folyamatban van, a kivitelezési munkálatok heteken belül elkezdődnek, és várhatóan egy évig tartanak!

A Várkerület rehabilitációjával a soproniak régi álma válik valóra. A felújítással egy valódi közösségi tér alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes útburkolatokkal, valamint a gyalogosok számára nagyobb életteret teremtő promenáddal. A teljes szakaszt díszburkolattal fedik le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakul, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.

A Várkerület értékmegőrző megújításának I. üteme a Várkerület – Széchenyi tér – Petőfi tér – Ógabona tér közötti területre összpontosul. Az Ógabona és a Petőfi téren kétirányú közlekedés jön létre a Várkerület tehermentesítése érdekében.

A felújítási munkákkal a házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna kerül kialakításra, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelenik a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épül, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítanak. A Várkerület felújításának része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése, melynek kapcsán új kábelhálózat épül ki, és megújulnak a lámpatestek is.

A projekt fejlesztéséhez kapcsolódóan helyi civil szervezetek bevonásával úgynevezett szoft projektelemek végrehajtására is sor kerül. A soproni belváros értékeinek megismertetése, a helyi identitástudat növelése érdekében a helyi lakosság, és elsősorban a fiatalok részére belváros-ismereti sétákat szervez az önkormányzat, valamint egy helytörténeti kiadvány is elkészül. Szintén a soproniak helyi kötődésének, identitásának erősítésére helytörténeti, városismereti programokat, akciókat, rendezvényeket valósítanak meg a helyi nonprofit szervezetek bevonásával.

Gazdasági célú fejlesztésként a Várkerület kereskedelmi arculatának rendezésére, ezáltal a kereskedelem és a vendéglátás élénkítésére, a belváros életre keltésére 8 épületet éríntő portálfelújítás kerül megvalósításra az épületek tulajdonosainak, használóinak konzorciumi partnerként történő bevonásával. A projektben résztvevő nyolc konzorciumi partner, a projekt összköltségéből 42,5 millió forint saját pénzforrással vesz részt a portálprogramban, melyre a pályázat 34,5 millió forint támogatást biztosít, így az üzletek portáljainak megújítására összességében nettó 77 millió forint kerül felhasználásra.

A projektről számokban:

A projekt címe: A Várkerület értékmegőrző megújítása – I. ütem

A projekt teljes költségvetése: 767 499 671 Ft.

A támogatás összege: 724 999 332 Ft.

Az önkormányzatra jutó támogatás: 690 499 000 Ft.

A szükséges önrész összege a konzorciumi partnerek részéről: 42 500 339 Ft.

A támogatás mértéke: 94,5 %

Ezek lennének a lényegi adatok, azok a részletek, amelyekről Fodor Tamás polgármester adott tájékoztatást a sajtótájékoztatón. Elmondta továbbá, hogy bizony sok türelemre és megértésre is szükség lesz azok részéről, akik a Várkerületen élnek vagy közlekednek, és persze minden sopronitól is, hiszen ez egy komoly projekt, egy nagyon nagy beruházás, ami közlekedés szempontjából okozhat a felújítás során kellemetlenséget, de az eredmény remélhetőleg valóra váltja majd minden soproni régi álmát.

Jah, igen … és a cikk elején ígért látványtervek 😉

L.L.ZS.

 • Rita Csernyin

  Mikor lesz kész? A terveket már láttuk 3 évvel ezelőtt is. A Lisztben mutatták be a tervezők.

 • scarbantia

  Valakik nem lobbiznának a kerékpáros körökből, hogy ezt az értelmetlen gyalog-, és kerékpárút kialakítást felejtsék már el!? Azt a szélességet szedjék ki a járdából, és csapják hozzá az út két széléhez. Legyen két külön sáv az út és a parkoló között(kis ajtónyitási sávval). Sokkal jobban járna mindenki, a gyalogosok-kerékpárosok nem zaklatják egymást, a kerékpáros tud haladni(!), és bizonyos helyzetekben az autósnak is jól jön, hogy néha van még egy kis kerülésnyi helye, még ha nem ajánlott, és erre nagyon kell figyeljen, akkor is. Kerékpáros-autós-gyalogos közlekedőként mondom ezt. Egy oldalra, gyalogosok közelébe rakni a biciklist teljesen hibás elképzelés! A kerékpáros az autók között sokkal nagyobb biztonságban érzi magát.

  • nattomi

   Voltak próbálkozások, felszólalások lakossági fórumokon, de eredménytelenül. A városvezetés sajnos valamilyen mélypszichológiai okból kifolyólag makacsul ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, amit a fejébe vett. Még akkor is, ha minden szakmai érv ellene szól. Igazából észrevételem szerint náluk a szakmaiság nem is szempont. Az egyetlen lényeges szempont, hogy elmondhassák: megcsináltuk. Csillog-villog a térköves kerékpárút. Ja, hogy a térkő szétrázza a rajta kerékpározók tökét? Az lényegtelen. Ugyanez volt a helyzet a Mátyás király utcai karós kerékpársávokkal… A fél ország rajtunk röhög, de még mindig kitartanak amellett, hogy ez a jó “megoldás”.

 • hundi.pedro

  Nagyon úgy tűnik, hogy az igentisztelt városvezetőknek az eddigi közlekedési káosz sem elég jó, még nagyobb dugókat kell (mesterségesen) generálni. Az egyirányú Várkerület, nem volt jó, mert gördülékenyen folyt a közlekedés! Nosza, tegyünk 50 méterenként egy-egy lámpát, lehetőleg úgy beállítva, hogy a szerencsétlen autós max. 100 métert tudjon folyamatosan haladni, aztán 5 perc pihi, és röpke fél óra alatt át is vergődtünk a belvároson. Ám ez így még mindig nem volt elég jó (rossz), ismét kétirányú lett a Várkerület, persze sok olyan kötelező haladási iránnyal megspékelve, hogy a lehető leghosszabb, és leglogikátlanabb útvonalon érjük el a célunkat. Gratulálok!……A mostani látványtervekből is világosan kitűnik, hogy a közlekedési káoszt újabb szintre kívánják fokozni, szeretve tisztelt vezetőink, és az ő (ki tudja honnan szalajtott) tanácsadóik! ……A város megnövekedett lakosságát, és ezzel együtt megnövekedett gépjármű-állományát teljesen figyelmen kívül hagyva, megmarad a kétirányú forgalom, csakhogy jóval keskenyebb úttesten.Briliáns! Az eredmény: hosszú, tömött kocsisorok, haladási sebesség: max.20 Km/h. Továbbá, jelentősen csökken a parkolóhelyek száma, és ne legyenek illúzióink, a maradék helyek díja, az egekbe szökik, mert ugye valahogy meg kell térülnie a befektetéseknek, nem is beszélve, a megfelelő zsebek megtöméséről! De a jóhír: lesz végre elegendő hely, a sok sinentúli betelepült csavargónak, a szép új Várkerületen a helyi lakosságot vegzálni, és a kihelyezett műtárgyakat tönkretenni (lásd: a felújított Deák tér)! Hajrá Sopron! Hajrá soproniak! Sajnos, csak azt kapjuk, amit (és akit) mi magunk választottunk magunknak

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com