Megújul a Várkerület! Látványtervek itt!

Browse By

Azzal kezdeném, amit már mindenki tud, hiszen aki jár a belvárosban, az egy ideje már látja, hogy komoly munkák zajlanak Sopron szívében. Eddig a kevésbé látványos munkafolyamatok voltak folyamatban, hiszen leginkább a föld alatti közműépítések és fejlesztések kivitelezése volt napirenden, de most eljött annak is az ideje, amikor megkezdődhetnek a felszíni kivitelezések. Bizony-bizony, megújul a Várkerület, és hoztunk látványterveket is nektek, no, de előbb itt vannak a részletek, amit a mai sajtótájékoztatón tudtunk meg.

Sopron önkormányzata a kormány támogatásának köszönhetően, az Új Széchenyi Terv keretében 725 millió forintot nyert a Várkerület I. ütemére. A közbeszerzési eljárás sikeres és eredményes volt. „A Várkerület értékmegőrző megújítása – I. ütem” címet viselő projekt kivitelezését, nyílt közbeszerzési eljáráson a Vemév-Szer Építő- és Szerelőipari Kft. nyerte el. A közműfelújítás még folyamatban van, a kivitelezési munkálatok heteken belül elkezdődnek, és várhatóan egy évig tartanak!

A Várkerület rehabilitációjával a soproniak régi álma válik valóra. A felújítással egy valódi közösségi tér alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes útburkolatokkal, valamint a gyalogosok számára nagyobb életteret teremtő promenáddal. A teljes szakaszt díszburkolattal fedik le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakul, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.

A Várkerület értékmegőrző megújításának I. üteme a Várkerület – Széchenyi tér – Petőfi tér – Ógabona tér közötti területre összpontosul. Az Ógabona és a Petőfi téren kétirányú közlekedés jön létre a Várkerület tehermentesítése érdekében.

A felújítási munkákkal a házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna kerül kialakításra, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelenik a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épül, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítanak. A Várkerület felújításának része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése, melynek kapcsán új kábelhálózat épül ki, és megújulnak a lámpatestek is.

A projekt fejlesztéséhez kapcsolódóan helyi civil szervezetek bevonásával úgynevezett szoft projektelemek végrehajtására is sor kerül. A soproni belváros értékeinek megismertetése, a helyi identitástudat növelése érdekében a helyi lakosság, és elsősorban a fiatalok részére belváros-ismereti sétákat szervez az önkormányzat, valamint egy helytörténeti kiadvány is elkészül. Szintén a soproniak helyi kötődésének, identitásának erősítésére helytörténeti, városismereti programokat, akciókat, rendezvényeket valósítanak meg a helyi nonprofit szervezetek bevonásával.

Gazdasági célú fejlesztésként a Várkerület kereskedelmi arculatának rendezésére, ezáltal a kereskedelem és a vendéglátás élénkítésére, a belváros életre keltésére 8 épületet éríntő portálfelújítás kerül megvalósításra az épületek tulajdonosainak, használóinak konzorciumi partnerként történő bevonásával. A projektben résztvevő nyolc konzorciumi partner, a projekt összköltségéből 42,5 millió forint saját pénzforrással vesz részt a portálprogramban, melyre a pályázat 34,5 millió forint támogatást biztosít, így az üzletek portáljainak megújítására összességében nettó 77 millió forint kerül felhasználásra.

A projektről számokban:

A projekt címe: A Várkerület értékmegőrző megújítása – I. ütem

A projekt teljes költségvetése: 767 499 671 Ft.

A támogatás összege: 724 999 332 Ft.

Az önkormányzatra jutó támogatás: 690 499 000 Ft.

A szükséges önrész összege a konzorciumi partnerek részéről: 42 500 339 Ft.

A támogatás mértéke: 94,5 %

Ezek lennének a lényegi adatok, azok a részletek, amelyekről Fodor Tamás polgármester adott tájékoztatást a sajtótájékoztatón. Elmondta továbbá, hogy bizony sok türelemre és megértésre is szükség lesz azok részéről, akik a Várkerületen élnek vagy közlekednek, és persze minden sopronitól is, hiszen ez egy komoly projekt, egy nagyon nagy beruházás, ami közlekedés szempontjából okozhat a felújítás során kellemetlenséget, de az eredmény remélhetőleg valóra váltja majd minden soproni régi álmát.

Jah, igen … és a cikk elején ígért látványtervek 😉

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com