Összekapcsolódik a Pannon-Fertő régió vízközműhálózata. A cél: 2021

Browse By

Sopron 2014.május 28.
Az építési munkálatok előtt a résztvevő partnerek, Sopron Város Önkormányzata, a Soproni Vízmű Zrt., az Észak-Burgenlandi Vízmű Társulás és a Közép-Burgenlandi Vízmű Társulás képviselői ünnepélyes keretek között aláírták sajtótájékoztató keretein belül a szándéknyilatkozatot, ezzel megerősítve a megvalósítás szándékát.


A „Pannon-Fertő régió vízellátásának határon átnyúló fejlesztése” projektben hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkálatok. A beruházás keretében 2021-ig összekapcsolják a Pannon-Fertő régió vízközműhálózatát. A fejlesztés célja, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű ivóvízzel tudják ellátni a térség közel háromszázezer lakosát. A régió vízellátásának fejlesztése egy mintaértékű, határon átnyúló projekt keretében válik valósággá. A fejlesztésben együttműködik, és növeli a vízellátás biztonságát az Észak-Burgenlandi Vízmű Társulás (66 településsel), a Soproni Vízmű Zrt. (59 településsel), és a Közép-Burgenlandi Vízmű Társulás (18 településsel).
A projekt három fázisban kerül megvalósításra:
Az első fázisban egy EU által támogatott projekt keretében elkészült az a megvalósíthatósági tanulmány, ami a közösen egyeztetett műszaki megoldásokat és költségbecsléseket tartalmazza.
A második fázisban a partnerek eredményes EU pályázatot nyújtottak be, melynek alapján tervezési feladatok, vízügyi fejlesztések (vízkutatás, kutak felülvizsgálata és fúrása, vízbázisok védelme) és ezek engedélyeztetése valósult meg.
A harmadik fázisban az előkészített projekt 2014 és 2021 közötti megvalósítására kerül sor.

A beruházás teljes költségvetése közel 100 millió euróra tehető. A két burgenlandi vízmű társulás 33 millió eurót, a soproni önkormányzat és a Soproni Vízmű Zrt. 64 millió eurót költ a fejlesztésre.
Magyar részről Rádonyi László a Soproni Vízmű Zrt. Vezérigazgatója elmondta a beruházás anyagi finanszírozásával kapcsolatban, hogy a magyar fejlesztés a 2014-2021-es uniós fejlesztési ciklusba esik, így még nem született döntés arról, hogy az EU és a magyar állam pontosan milyen arányban támogatja a munkálatokat. A beruházás során egyébként kilenc kutat fúrnak Hegykő térségében, emellett felújítják a soproni és a nagycenki telepet, és további vezetékeket építenek, újítanak fel.

Rádonyi László a Soproni Vízmű Zrt. Vezérigazgatója

Az építkezés osztrák oldalon is számít az EU pénzügyi támogatására és az osztrák állam és a tartomány hozzájárulására is. Gerhard Zapfl, az Észak-Burgenlandi Vízmű vezérigazgatója elmondta, hogy az osztrák oldalon Lajtaszentmiklós (Neudörfl) és Somfalva (Schattendorf) között ősszel kezdődik egy új vízvezeték építése, amely várhatóan 2017-re éri el az országhatárt. Ezt tározók és kutak építése követi.

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com