Browse By

Sétálható Várfalsétány

Amikor a 2011 év eleji, soproni Várfalsétányról szóló cikket írtam, bevallom, nem voltam tisztában azzal, milyen fejlesztések is fognak lezajlani a közeljövőben. Akkor amennyire lehetett, végigjártam, és leírtam amit tapasztaltam. Azóta eltelt körülbelül kettő év, a Várfalsétány pedig megújult, és gyakorlatilag teljes hosszában átjárhatóvá vált. Hogy miket is alkottak a tervezők és a kivitelezők? Ezt fogom most kifejteni. Figyelem, december 19-ei állapotokat fogok most leírni és megmutatni, azóta lehet hogy változott egy-két dolog.

GePaRdLaCeE: PC190354 (Custom)

Induljunk is a Bünker János Rajnárd köztől, az egykori deszka szerű kapu maradvány már a múlté, ahogy az omladozó fal, és a macskakajás tálak is, egy vízszintes betonrúd alatt vaskaput alakítottak ki, a területet pedig teljesen kitisztították, a falat (gondolom) megerősítették, a társasház “önkényes udvarfoglaló” tevékenységét egy fallal megszüntették, illetve kihelyeztek stilszerű közvilágítási lámpákat, ez egyébként az egész várfalra érvényes. Itt kövezet gyanánt kavicson járhatunk. Már itt megtapasztalhatjuk, hogy néhány fát is ültettek, illetve igen szép kinézésű padokat is láthat/használhat az ember, kérdés, ezek meddig lesznek ilyen állapotúak. Még ezen a szakaszon egy darabon lépcsőn kell felmenni, aztán pár méter után le is kell jönni róla, ennek így nem tudom mi értelme van, de biztosan valami építészeti probléma miatt kellett ezt így kivitelezni. Ezen a szakaszon egyébként nem vitték túlzásba a társasházak udvarának összekötését a sétánnyal, talán 1db kapu ha van.

GePaRdLaCeE: PC190356 (Custom)

Van viszont kapu a Megyeháza előtt, ami ottjártamkor zárva is volt, így mehettem vissza a Bünker köz felé, aztán a SZínház utcánál a Megyeháza felé vezető átjárónál vissza. Az egykori Attila Étterem helyén már működik vendéglátóipari egység, de nem itt hátul, hanem az utcafront felé, itt nem lehet abból tapasztalni semmit, az ablaküveg továbbra is ki van törve, a falon pedig az ATTILA ÉTTEREM felirat díszeleg még mindig. Az Átriumnál egyébként végre nem kavics van, hanem díszkő, olyasfajta, mint a Petőfi téren, egészen járhatónak mondható. Itt is van le-lépcsőzés, fellépcsőzés, de legalább itt sikerült több társasháznak is összeköttetést biztosítani, sőt, valamelyik kapura a nyitvatartási idő is ki van függesztve. Itt egyébként szintén egy újonnan járhatóvá alakított szakasz van, a régi képek között megtalálható hogy kerítéssel volt elválasztva régebben a járókelőktől.

GePaRdLaCeE: PC190365 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190369 (Custom)

A Graben előtt nem sokkal visszavált a régi kövezet, itt az egyetlen fejlesztést az üres helyekre némi kavics kiszórása jelentette, meg a szétrohadt pad maradványokat eltüntették, új nem került a helyére. JA, és persze itt is vannak iránytáblák, amik megmutatják hogy rövidtávon melyik irányba is van a legközelebbi fontos objektum, utca, átjáró stb…

GePaRdLaCeE: PC190370 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190378 (Custom)

A belvárosi fejlesztés egyik legnagyobb dobása most következik: az INFOPONT. A lényege, hogy innen lehet eljutni mostantól a Tűztoronyba, de például a Storno-ház, és a Fabricius-ház is innen (is?) látogatható ezentúl. A talajszint alatt a környéken talált római- és újabbkori ereklyéket tekinthet meg a látogató, de itt van a belváros makettje is, és fotósorozatot is láthatunk, a környék munkálatairól. Tüzetesebben én sem jártam végig, mert még világosban végig akartam érni a várfalnál, ezért induljunk is tovább.

GePaRdLaCeE: PC190381 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190384 (Custom)

Az INFOPONT-ból, vagy a sétány eddigi bejáratából való kilépés után elénk tárul a felújított Előkapu, az alatta helyet foglaló tér, jobbra pedig a BRAND NEU Tűztorony. Ezt a környéket is igen szépen rekonstruálták, ahol régen korhadt fa gerendák szolgáltak járólap gyanánt, most vadonatúj, szép gerendák vannak, a díszkövezet is igényes. A régebben még “egy közeli vendéglátóipari egység terasza” címszó alatt futó alsó részt a Tűztorony felől is megnyitották, és itt is sétány rész alakult ki. A régi retkes lépcsőnek, mászóka maradványnak, és a mocsoknak már semmi nyoma. Lefelé a várfal alatt haladhatunk, mely egy házfalba “ütközött” régebben. Szerencsére azonban itt ütöttek lyukat, és kialakítottak 2db kaput is, mely számomra érthetetlen módon szintén zárva volt, pedig a nyitvatartási időn belül voltam simán. (Azóta egyébként mégegyszer arra jártam, és akkor nyitva volt.) A várkerületi házak hátulját is renoválták, egyedül a kapu előtti lépcsőnél található pinceablak nyújt kicsit fura élményt, meg az, hogy valakik már összekoszolták a padot.

GePaRdLaCeE: PC190388 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190393 (Custom)

Mivel itt nem tudtam tovább menni, felmentem a Városház utca végében található lépcsőn, a várfal mögé. Itt semmi fejlesztés nem történt, a falak összetaggelve, ráadásul a lépcső alatt hajléktalan is lakhat, mert mindenfelé szemét és ruhák voltak láthatóak. Leérve a régi falépcsőn, szemben ugye a függőkert, ahova továbbra se tudunk bejutni, jobbra és balra pedig a Fórum átjáró. Balra indulva van egy “4-es elágazás”, az egyik irány az új, most zárva talált átjáró felé vezet, ahol egyébként lépcsőt is ki kellett alakítaniuk, mert ugyebár itt semmi infrastruktúra nem volt. Egyenest a Várkerület, jobbra pedig a Nagyrondella irányába haladhatunk. Menjünk is erre, hiszen erre folytatódik a Várfalsétány.

GePaRdLaCeE: PC190400 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190407 (Custom)

Az OTP társasháza mögötti bódésor alapjai még mindig itt vannak, nagyjából semmit nem fejlesztettek itt, illetve de: falépcsőn juthatunk le a “várárokba”, illetve itt is olyan menő közvilágítási lámpákat, illetve KAMERÁKAT -merthogy végig be is van kamerázva- helyeztek el. A Bástyagödör végén van az átjáró a Lenck-átjáróba. Ez annakidején zárva volt, most viszont újra kinyitották. Az itteni állapotok siralmasak, az omló vakolatot ugyan kijavították nagyrészt, ám a lépcső most is úszik a mocsokban,a lámpa üvege továbbra is kidobva, a Niagara étterem helyén pedig még most sincs semmi.

GePaRdLaCeE: PC190411 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190414 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190420 (Custom)

Eddig nem tudtam erről, de a Lenck-átjáró túloldalán is van egy hasonló kapu, sajnos lezárva. Feltételezem nem sokáig lesz ilyen állapotában, hiszen innen egy hosszú évek óta lezárt várfal szakaszra juthatunk, a régi nevén csak NAGY ABC-nek nevezett szupermarketnek is otthont adó társasház mögé. Ide mostantól persze az ABC bejárata mellől is lejuthatunk. Nagy tér van itt, régi macskakővel, de igen jó állapotban, ráadásként az infrastruktúrát itt is kialakították, padokkal, lámpákkal, információs táblákkal. Kialakítottak még itt egy új lépcsőt is, a Lenck-átjáró felőli oldalon, melynek segítségével a Várfal felső részére juthatunk. Van itt egy kapu is, mely ottjártamkor nem volt bezárva, és a (most épp) nem üzemelő Bacchus étterem udvarára ér ki, a társasház kapuja azonban zárva volt, így a Szent György utcára nem tudtam kijutni. Egyébként ezen a felső szakaszon még van egy kapu, mely szintén egy ház udvarára vezetne, ám ez is zárva van, ráadásul pár méterrel lejjebb. A burkolatot itt is kaviccsal oldották meg.

GePaRdLaCeE: PC190427 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190430 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190431 (Custom)

A bejárható szakasz itt ér véget, innentől már nem látszik a várfal, kivéve az Orsolya tér mögött, oda viszont már nincs közvetlen kapcsolat. Feltételezem majd a Bacchus kapuján lehet kijutni a belvárosba. Majd, egyszer…

GePaRdLaCeE: PC190436 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190449 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190454 (Custom)

GePaRdLaCeE: PC190457 (Custom)

Összességében: nagyon pozitív, hogy végre szinte végig bejárhatóvá tették a soproni belső várfalat, talán ez, és a Tűztorony felújításának befejezése kicsit orvosolja majd az 1-2 éve fennálló turista elmaradást. Ugyanakkor néhány hiányosságot azért érzek, a régebbi infrastruktúra felújítására is szükség lenne, na meg persze arra, hogy a kellő kapuk nyitva legyenek, és ne kelljen a fél belvárost megkerülni ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni, hiszen az egésznek gyakorlatilag ez volt a célja: a várfal végig bejárhatóvá tétele.

Teljes galéria: