Menü Bezárás

20-as, 30-as tempó – kiegészítés

A mai Kisalföldben (2015.02.24, 7. oldal) egy olvasói levél kapcsán hosszasan ecsetelik, hogy az Ady Endre út Hajnal tér felé eső végén hány 30 km/h-ás vagy éppen 20 km/h-ás sebességkorlátozó tábla van kihelyezve. Az olvasó azon bosszankodik, hogy mi indokolja ezen táblák meglétét, mivel szerinte „nincs ember aki be tudná tartani a húszas tempót”. A cikkíró végül két mondatban elintézi a válaszadást, idézve a városházát miszerint a közelben lévő óvoda biztonságát szolgálják a sebességkorlátozások.

Mivel mi az IkvaHír-nél szeretjük a szemléletesebb előadásmódokat ezért rövid googlézés után, a megfelelő szakirodalomban utána olvasva kibővítenénk ezt a rövidke választ.
Létezik a mérnöki gyakorlatban ugyanis egy un. megállási látótávolság amely egy mozgó jármű megállásához szükséges úthosszt mutatja meg. A megállási látótávolság két részre bontható. A cselekvési úthossz az akadály észlelése és a fékezés megkezdése között megtett úthossz, míg a műszaki fékút a fékezés megkezdése és a teljes megállás között megtett távolság.
Hosszasabb levezetés után ezt az alakot kapjuk a megállási látótávolságra:

megállási látótávolság,

ahol a v – sebesség [km/h], t – reakció idő [s], φ – tapadási tényező [N/N], e – emelkedő hajlásszöge [%]

A t – reakció időt átlagos 1 s-nak véve, illetve száraz útnak megfelelő 0,8-as tapadási tényezőt alapul véve, vízszintes úttesten haladó járműre az alábbi eredményeket kapjuk:

20 km/h-ás sebesség esetén a megállási úthossz: 7,55 méter
30 km/h-ás sebesség esetén a megállási úthossz: 12,79 méter
50 km/h-ás sebesség esetén a megállási úthossz már: 26,19 méter

Látva tehát a számításokat és figyelembe véve az adott útszakasz kanyargósságát már nem is olyan meglepőek a korlátozásokat, hisz egy úttestre kilépő óvatlan óvodás így még talán megúszhatja a balesetet. Persze megfontolandó lenne, egy időszakos sebességkorlátozás bevezetése is, hisz éjjel aligha fogunk óvodába igyekvő gyermekekkel találkozni.
Mindenek előtt közlekedjetek óvatosan, vigyázzunk egymásra!

Akik bővebben elmerülnének a számításokba azoknak a Kisgyörgy Lajos: Utak c. BME-s jegyzetét ajánljuk.
Nyitókép: Kisalföld printscreen

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .