Menü Bezárás

A napfogyatkozás Sopronból is látható lesz! Animáción mutatjuk mit lehet majd látni városunkból

Teljes napfogyatkozás lesz 2015. március 20-án. Az égi jelenséget Európában a Feröer-szigetekről, illetve Norvégiából lehet majd megcsodálni, Európa többi részén, így Magyarországon is csupán részleges napfogyatkozást láthatunk. Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. A napfogyatkozás megfigyelése egyáltalán nem veszélytelen, ha speciális szűrők, eszközök nélkül történik akár vakságot is okozhat. Tilos szabad szemmel figyelni az eseményeket, vagy olyan távcsövet használni, amin nincsen megfelelő szűrő!

Hazánkban maximum 58.6 %-os kitakarást láthatunk most, de legközelebb 2022-ben csodálhatunk majd meg hasonlót, viszont az, a számítások szerint az csak 30 %-os lesz. Teljes napfogyatkozás legközelebb Magyarországon 2081-ben lesz látható.

A NASA ábrája a napfogyatkozásról

Sopronban a számítások szerint 9 óra 37 perckor kezdődik a csillagászati jelenség, és 11 óra 57 percig tart majd, így több mint két órán keresztül gyönyörködhetünk a látványban. A tetőpont 10 óra 46 perckor lesz, amikor is a legnagyobb mértékű „takarást” láthatjuk városunkból.

A soproni látvány animációja IDE KATTINTVA látható!

L.L.ZS.

 

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:Részleges napfogyatkozás Sopronban – videó | IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .