Menü Bezárás

A Soproni Múzeum a SZIG-ben: Törvényen kívül – A kommunizmus és áldozatai

A városi megemlékezéssel egybekötve nyílt meg az Önkormányzat és a Soproni Múzeum közös kiállítása a Széchenyi István Gimnázium dísztermében. Méltó, új kezdeményezése ez annak, hogy megemlékezzünk városunkban a kommunista diktatúrák áldozatairól. Ez a kiállítás Sopron és környéke szemszögéből kívánja bemutatni a diktatúra sötét időszakát. A tervek szerint a kiállítás anyaga évről-évre gyarapodni fog és mint egy vándorkiállítás, remélhetőleg eljut majd minden iskolába.

A megemlékezésen és egyben a kiállítás megnyitóján emlékező gondolatokat mondott dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, aki felidézte a diktatúra és az elnyomás lakosságra gyakorolt hatását és akit érdeklődve hallgattak a fiatalok és a megjelentek egyaránt.
A Soproni Múzeum részéről, az intézmény igazgatója dr. Tóth Imre történész mondta el gondolatait, majd a Széchenyi István Gimnázium diákjai tartottak egy színvonalas megemlékező műsort.
Ács Tamás a Soproni Petőfi Színház művésze egy elgondolkodtató történelmi műsorral emlékeztetett a sötét múltra, aminek mondanivalója igazán hatása alá kerítette a résztvevőket.

Ha pedig a Széchenyi István Gimnáziumról van szó, érdemes azt is megjegyeznem, hogy a kiállítás és a városi megemlékezés mellett, az iskola folyosóján is találtam a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából kifejezetten saját, az iskola tanárjai és diákjai által készített megemlékező táblákat. Bevallom elidőztem ott is és a képek böngészése mellett érdeklődve olvastam el a múltról szóló feljegyzéseket.

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .