Browse By

Áradások követték a csapadékos hetet

Egy rendkívül száraz március, és egy optimális csapadékmennyiséget szállító április után a május már túlságosan sok csapadékot hozott.. Az elmúlt hetek csapadékos időjárását tetézte ez a hét, amikor is gyakorlatilag három napig szakadt, kisebb megszakításokkal, és ez környékünk vízfolyásain illetve állóvizein is meglátszik.

A Soproni-, illetve Felsőpulyai járásokban is kiöntött több patak, a Felsőpulyai járásban rengeteg ház pincéjébe be is tört a víz, a tűzoltók egész nap vonultak. A Doborján-patak Doborjántól a torkolatáig sok szántót elárasztott, vízátfolyás miatt pedig az L227-es mellékutat is le kellett zárni egy időre.

A megáradt Doborján-patak Szabadbárándon

Az áradás Felsőpulyát és térségét sem kímélte, itt a Csávai-patak okozott gondot a lakóknak, meg persze a tűzoltóknak is. Alsópulyán ottjártunkkor a víz a Langató felé vezető út hídjának alját mosta, az eső viszont szerencsére már elállt, a Wasserportal Burgenland adatai szerint a vízszint pedig ha lassan is, de csökkenni kezdett.

A hömpölygő Csávai-patak Alsópulyán

 

Merre tovább? A kerékpárutat elmosta a víz

Répcemicske határában, az említett két patak, és a Répce torkolatánál akkora víztömeg gyűlt fel, hogy nem lehetett elkülöníteni a három vízfolyást, itt homkzsákokat is bevetettek a házak védelmére.

A három vízfolyás torkolata

Répcevisen is veszélyeztetett házakat a folyó megáradt vize, ezért homokzsákokat itt is bevetettek a helyi önkéntes tűzoltók.

A Répce Répcevisnél

Lövőn a Kardos-ér lépett ki enyhén a medréből.

Az időjárás szerencsére a következő napokra már csak kevés csapadékot tartogat, sőt, a ZAMG és az OMSZ adatai alapján is jövő héten érkezik a nyár!

(Gery és Lacee képeivel vegyesen illusztrálva)

Gery kollégám galériája: