Browse By

Átadták a bécsi főpályaudvart

Csillogó kirakatok, csinos hoszteszek, szenzációs nyitási akciók és óriási érdeklődő tömeg – ez jellemezte a kapunyitás első perceitől kezdve a bécsi főpályaudvart és környékét, melyet aztán mesébe illő módon 10. hó 10. napján 10:00-kor adtak át hivatalosan, az osztrák politika és közélet szereplőinek színe javának részvételével. Helyszíni tudósítással, rengeteg képpel és videóval próbáljuk bemutatni Olvasóinknak Európa új fordítókorongjának első “igazi” napját.
“Nem minden nap fordul elő, hogy egy közel 1 milliárd euró értékű építményt adhatunk át” – fogalmazott Ausztria első embere, Heinz Fischer, az Osztrák Szövetségi Köztársaság elnöke, akit 76 éves kora ellenére teljesen elragadott és ámulatba ejtett az épületkomplexum…
A számok bizony magukért beszélnek: “109 hektár összterület, 100 kilométer vágányzat, 300 váltó, 10 peron, 90 üzlethelyiség, 5.000 új lakás 13.000 embernek és több mint 4 milliárd euró invesztíció Ausztria és egyben Európa jelenleg zajló legnagyobb építkezésén, mindez Bécs szívében” – írtuk a két hete megjelent cikkünkben, melyben részletesen bemutattuk az építkezés fázisait a kezdetektől, a 2015-ös végleges használatbavételig. Éppen ezért, nem ismételve önmagunkat, inkább az átadó hangulatáról szeretnénk egy kis körképet adni, mind szöveges, mind vizuális elemekkel. 😉

Kinek mit jelent az új Hauptbahnhof? És akik válaszolnak (balról-jobbra): Christian Kern, az ÖBB vezérigazgatója, Alois Stöger Közlekedésért, innovációért és technológiáért felelős miniszter, Reinhold Mitterlehner kancellár-helyettes, Tudományért, kutatásért és gazdaságért felelős miniszter és Michael Häupl Bécs főpolgármestere.
Heinz Fischer személyes kedves emlékeket hozott a régi Südbahnhoffal kapcsolatban, azonban emlékeztetett – az idén 100 éve kitört I. világháború apropójából is -, hogy a vasútállomások gyakran szolgáltak szomorú események színhelyéül is. Ő azonban azt kívánta, hogy az új bécsi főpályaudvar csak szép emlékekkel vonuljon be a történelem szentélyébe.
Christian Kern, a vasúttársaság vezérigazgatója mindenki figyelmét a vonatok indulási táblájára irányította: “Nézzék, sehol egy késés, az összes vonatunk pontosan közlekedik.” Igaz, most még csak a regionális és S-Bahn vonatok használják az állomást, de decembertől mintegy 1100 vonat fordul meg naponta Wien Hauptbahnhof állomáson!
Áldást az épületkomplexumra és a benne megfordulókra Franz Scharl, Bécs segédpüspöke kért.
Impressziók:
Sopronkeresztúrtól Pozsonyligetfaluig közlekedő REX, GYSEV-mozdonnyal.
A nagy csarnokban a főpályaudvar kicsinyített mása.
Egy régi ismerős is a helyére került: a Markuslöwe anno az 1873-ban készült második Südbahnhof homlokzatát díszítette, most az új XXI. századi csarnok főbejáratánál kapott helyet.
Vásári forgatag az üzletek között: szinte mindenhol nyitási akciókkal várták a bécsieket.
Az átadóhoz dukál az alkalmi postai bélyeg is!
Az osztrák síszövetség tiszteletére felmatricázott Railjet szerelvény áll az impozáns csarnok alatt. Ezzel a szerelvénnyel érkeztek egyenesen az innsbrucki gyakorlóbázisról Ausztria sísztárjai, köztük a Sotschiban aranyérmes lett burgenlandi Julia Dujmovits! A színpadon pedig hatalmas sikert élvező divatbemutatót tartottak az idei síkollekciókból.
Nem csak kívülről, hanem belülről, a mozdonyvezető bőrébe bújva is meg lehetett csodálni a kiállított szerelvényeket.
További képek galériánkban:

Címlapfotó: ÖBB
Cikkbeli fotók és videók: Diesurbis és Gery