Egy hét múlva felhúzzák a digitális vasfüggönyt. Vagy mégsem? Utánajártunk!

Browse By

Egy hét múlva, pontosan október 27-én lekapcsolják a klasszikus DVB-T rendszerű földfelszíni tv sugárzást Ausztriában. Nem is tudom, hogy magyarázzam ezt el egyszerűbben. A lényeg, a Magyarországon jelenleg használt vevők tudták fogni azokat az adókat is, amik Ausztriából sugároztak, legalábbis itt a határ mellett mindenképp. Némi technológiai különbség volt köztük, de a magyar verzió volt a modernebb, ami visszafelé is kompatibilis volt, ergo: tudtuk nézni az osztrákot. A jövő héttől azonban nagyobb változás áll be az ausztriai televíziózás életében.

Az egészet röviden összefoglalva: az eddigi földfelszíni TV sugárzást Ausztriában lekapcsolják, az új pedig a magyarországinál fejlettebb, DVB-T2 rendszerben kerül sugárzásra. Ennek vételéhez új dekóderre/tv-re van szükség, amely támogatja a DVB-T2 (MPEG-4 AVC H.264) rendszert. Ezzel pedig a magyar, szlovák, szlovén, horvát, etc adások is foghatóak lesznek, hiszen visszafelé kompatibilis. Így 3db osztrák TV csatorna lesz fogható a határközeli régiókban.

A DVB-T rendszerről Ausztriában átállnak véglegesen a DVB-T2 rendszerre. Ezzel a jelenleg Magyarországon többségében használt vevőkészülékek NEM tudják majd fogni az osztrák adásokat. Ráadásként Ausztriában a DVB-T-hez képest az új simpliTV-nek márkázott rendszerben kódoltak lesznek az adások. Az ingyenesek is. A kódolás feloldásához pedig  regisztrációra van szükség, amihez meg osztrák lakcím szükséges, ráadásul papíron csak és kizárólag Ausztria területén szabad igénybe venni a szolgáltatást. Az Ausztriában élőknek azért mindenféle előnnyel jár a váltás: csomó HD csatorna ingyen, plusz választható előfizetéssel. Sajnos Magyarországról nézve nem olyan rózsás a helyzet, de nem reménytelen!

Épül a digitális vasfüggöny

Megkérdeztük a simpliTV sajtóosztályát, vajon tényleg leereszkedik a digitális vasfüggöny, és semmilyen TV adást nem tudunk majd nézni Ausztriából műholdon és interneten kívül? Szerencsére van némi vigasz. Az biztos, hogy az új rendszer DVB-T2 (MPEG-4 AVC H.264) rendszerű lesz, amihez új vevődekóder kell. A csatornák túlnyomó részét pedig csak Ausztriában lehet majd nézni, de marad 3 csatorna, ami továbbra is kódolatlan lesz. Kicsit a régi analóg kínálathoz hasonlít majd, hiszen három tévécsatornáról van szó: ORFeins, ORF2, ATV. Ezek SD (nem nagyfelbontású) minőségben, DVB-T2 rendszerben továbbra is KÓDOLATLANOK maradnak, szabadon hozzáférhetőek lesznek a határközeli régiókban, legalábbis 2019-ig biztosan.

További német nyelvű, illetve osztrák csatornákat pedig műholdon, az Astra 19,2°-on lehet találni INGYEN.

Rengeteg infó itt: www.simplitv.at

Ausztria: simpliTV csatornalista itt: https://www.simplitv.at/fileadmin/user_upload/Simplitv/images/Landingpages/DSO/Senderliste_WNB.pdf

Magyarország: MinDigTV csatornalista itt: http://mindigtv.hu/elerheto-nalam/csatornak/csatornakiosztas

Szlovákia: Volná Telka csatornalista itt: http://volnatelka.sk/ponuka-programov/