Emiatt lóg ki a sorból a soproni ingatlanpiac

Browse By

A soproni ingatlanpiacot egyedi tényezők formálják, melynek köszönhetően az árak is kiugróak az ország többi részéhez viszonyítva. A nyár hozott egy kis mérséklődést, de augusztusban ismét felemelkedtek az árak.

A különcség oka

A piaci árakat alapvetően a kereslet és kínálat bősége vagy épp szűkössége szabja meg, melyeket nagyban befolyásol az adott régió illetve település gazdasági helyzete: a jövedelmek nagysága, a foglalkoztatottság mértéke, a kamatkörnyezet, beruházási és építkezési kedv, de még maga az építőipar is. Emellett számottevő árbefolyásoló hatása van a felsőfokú oktatási intézményeknek is, melyek az adott településre csábíthatják a fiatal korosztályt. Nagyvonalakban ezek a gazdasági tényezők alakítják az ingatlanpiaci árakat, melyeket elsősorban országos viszonylatban szokás vizsgálni. Ezek alapján nem lepődünk meg, ha Győrben magasabb árakkal találkozunk, mint például Salgótarjánban.

Ugyanakkor Sopron ingatlanpiacára már más tényező is hatással van: Ausztria. A gazdaságilag erősebb észak-nyugati szomszédunk határán fekvő város próbál igazodni az osztrák viszonyokhoz, amely a kínált ingatlanok árain is tükröződik. Azonban mielőtt a konkrét árakra kitérnénk, nézzünk meg pár további érdekes számadatot.

Budapesten átlagosan 2-3 hónap alatt lehet értékesíteni egy használt lakást, míg az alacsonyabb népességű települések felé haladva ez az idő a 6-8 hónapot is eléri.

Győr-Moson-Sopron megyében az idei év első hat hónapjában több mint kétszer annyi lakás épült, mint a 2016-os év ugyanezen időszakában. Az idei és az elkövetkezendő évben még sok lakásépítésre lehet számítani, ugyanis a még 2018 végéig fennálló 5 %-os áfakulcs miatt a beruházó cégek próbálják ezen időszakban átadni, és értékesíteni készülő lakásaikat.

Az Ingatlannet.hu hirdetőportál adatai alapján, 2017 augusztusában az eladásra kínált családi házak átlagosan 188 m2 alapterületűek, a panellakások 54 m2, míg a téglából készült lakások esetén 63 m2 az átlagos érték.

Osztrák (ár)megszállás

A megye gazdasági helyzete és adottságai egyaránt ösztönzőleg hat a soproni piaci növekedésre, de legfőképp az osztrák közelség az, ami országos szinten is kiemelkedővé teszi a hűség városát.

A családi házak átlagos négyzetméterárai a nyári hónapokban megrekedtek, de augusztusra visszazökkentek a tavaszi, 300 ezer Ft/m2-es átlagár fölé. Az elkövetkezendő hónapokban további emelkedés várható az ilyen típusú lakóingatlanoknál. A Sopronban eladásra kínált lakások piacát két részre bontva vizsgálhatjuk: a panelpiacon is hasonló szezonális megtorpanás volt tapasztalható, de hosszútávon a bővülés itt is folytatódni fog. A téglalakások átlag négyzetméterárainak emelkedése lelassult Sopronban, jelenleg 385 ezer forint ez az érték.

Sopron környezetében változóak az árszínvonalak, de ezekre a településekre is hatással van a bécsi közelség. Fertőrákoson jelenleg 246 ezer, Ágfalván, Kópházán és Harkán 330-350 ezer Ft-os átlag négyzetméterárakon kínálják a lakóingatlanokat. Kópházán és Harkán további áremelkedésre lehet számítani, míg Fertőrákoson és Ágfalván mérséklődött az áremelkedés mértéke.

A statisztikákból az mindenféleképpen megfigyelhető, hogy az árak nem hónapról hónapra emelkednek, hanem inkább olyanok, mint ha a piaci bővülés „lépcsőjén” egyszer 2-t lépnénk fel, majd egyet vissza, 2-t megint fel, majd egyet vissza. Mindazonáltal számíthatunk arra is, hogy az árváltozás üteme viszont lassulni fog Sopronban az elkövetkezendő években.

www.ingatlannet.hu