Menü Bezárás

Soproni emlékek az I. világháborúról – videó

Az Orsolya téri Lábasház kiállítóterére alig lehet ráismerni, hizsen komoly barikád-rendszer fogadja a látogatókat. Futóárok rendszert, tűzfészket és tiszti szállást is felépítettek a múzeum munkatársai a Lábasházban, ahol pénteken nyílt meg az első világháború történéseit bemutató új interaktív időszaki kiállítás „Mire a falevelek lehullanak…” címmel.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Tóth Imre múzeumigazgató, Dr. Simon István Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Katona Attila történész, egyetemi docens. Kísérő műsorként a Figurás Banda zenéje bűvölte el a résztvevőket.

A kiállítás megnyitóján több érdekességet is megtudtunk, többek közt azt is, hogy a tárgyi emlékek hogyan kerültek az időszaki kiállításra. Ezzel kapcsolatban Dr. Tóth Imre múzeumigazgató szavait idézzük:

„A Soproni Múzeum gazdag tárgyi gyűjteménnyel rendelkezik az I. világháború időszakából, azonban a korszak fegyverei és öltözetei kevéssé fellelhetőek a gyűjteményekben. A száz évvel ezelőtti események évfordulója kapcsán szakmai szervezeteket, helyi gyűjtőket kerestünk meg, hogy a múzeum történészeinek irányításával közösen mutassuk be az első világháború soproni és Sopron-környéki emlékeit. Így többek között a HM – Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szakmai és anyagi támogatása révén készülhetett el az új időszaki tárlatunk.

A múzeum arra vállalkozott, hogy a frontkatonák élete mellett az itthon maradtak körülményeit is bemutatja a látogatóknak.
A tárlat egyik különlegessége a terem közepén elhelyezkedő közel két méter magas vashonvéd, amelyet 1916-ban a soproni városházán állíttatott a „Rokkant-Gyámolító Egyesület”.
A fronton lévők megsegítésére az itthoniak szögeket vásároltak, amelyet aztán belevertek a szoborba. A Soproni Múzeum tulajdonában lévő különleges szobor most először látható a nagyközönség számára, melyen a vállalkozó szelleműek több mint 50 ezer szöget számolhatnának meg.

A Lábasház kisterme is meglepetéssel szolgál. A rendezők egy katonai sátrat állítottak fel, ahol az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság filmjeit vetítik majd. Az egykori híradókból összeállított közel fél órás némafilm-válogatás különleges történelmi pillanatokat elevenít fel: Ferenc József császár temetése mellett IV. Károly koronázásának részleteit is megtekinthetik a látogatók.

Nyitva tartás:
Hétfő kivételével naponta 10-14 óráig.

Pénteken 10-18 óráig.

Belépőjegyek:
Teljes áru: 500 Ft.
Kedvezményes: 250 Ft.
Múzeumpedagógia foglalkozás díja: 300 Ft. / fő

A tárlat május 31-ig látható!

forrás: muzeum.sopron.hu

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .