Menü Bezárás

Tarifamódosulások, megszűnő VOR zónák – Változások a közösségi közlekedésben

Több változást is tartogat a július azoknak, akik az ausztriai Keleti Régió Közlekedési Szövetség, azaz Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) szolgáltatóinak valamelyikét veszik igénybe. A VOR Alsó-Ausztriában, Bécsben, és Burgenlandban szolgáltat, saját tarifarendszerrel. A tarifák alapjait a zónák képezték. EDDIG. Július 6-ától ugyanis másféle tarifarendszerre állnak át, méghozzá úgy, hogy a kiinduló állomás, és a célállomás közti távolságból számítják a fizetendő díjat.

Az előnye, hogy mostantól két pont között (bérlet esetén) nem csak egy közlekedési eszközt vehetünk igénybe, és nem csak egy vonalon utazhatunk. Ez eddig is hasonlóan működött, ám csak a bérleten szereplő X zónában közlekedő buszokat, vonatokat lehetett igénybe venni. Mostantól pedig bármit, amit a menetrendi tervező javasol. Például Sopron és Bécsújhely között egyértelmű, hogy a vonatot választja az ember, hiszen egyik állomáson felszállunk, a másikon leszállunk, és viszonylag gyors is. VISZONT mostantól megtehetjük, hogy Lépesfalva-Somfalva állomáson leszállunk, és bármilyen busszal megyünk Bécsújhelyre, akár a régi zónákon kívül eső vonalon is.

Manfred motorvonat, VOR festéssel. Fotó: Gery
Manfred motorvonat, VOR festéssel. Fotó: Gery

A hátrány viszont néhol elég jelentősnek mondható: amit a VOR oldalán „fair”-nek neveznek, az igazából bizonyos esetekben „lehúzás”-nak is mondható, ugyanis sok esetben jelentősen többet kell majd fizetni egy-egy bérletért. Az ORF Niederösterreich oldalán Mödling és Meidling közti utazás példáját hozták, az eddigi 418€ helyett 538€-ba kerül az éves bérlet ezen két település között.

Néhány példa a VOR oldaláról:

Perchtoldsdorf – Wien inkl. Kernzone

  • Jahreskarte bisher: € 783
  • Jahreskarte Neu: € 605

Wulkaprodersdorf – Eisenstadt

  • JK bisher: € 415
  • JK Neu: € 365

St. Pölten – Wien  

  • JK bisher: € 1.585 (ohne Stadtverkehr St. Pölten)
  • JK Neu: € 1.588 (MIT Stadtverkehr St. Pölten)

Eisenstadt – Wien

  • JK bisher: € 1.432
  • JK Neu: € 1.435

Mödling – Wien inkl. Kernzone Wien

  • JK bisher: € 780
  • JK Neu: € 783

Bevezetnek még új, kedvezményes jegytípusokat is például 15 év alatti gyerekeknek, nyugdíjasoknak, vakoknak, fogyatékkal élőknek, mozgáskorlátozottaknak…

A VOR egyik szolgáltatójának, a NBUS-nak VOR arculatú busza

A VOR -ba pedig beintegrálják a VVNB-t (Verkehrsverbund Niederösterreich-Burgenland) is, így egy egyszerű menetrendi tervezővel akár Sopron és Gyanafalva, vagy akár Kismarton és Felsőőr közé is nézhetünk jegyet, vagy bérletet. A jegyvásárlás módja nem változik, pénztárban, buszsofőrnél, automatákban, vagy az interneten lehet megvásárolni menetjegyünket, vagy bérletünket.

A közlekedési szövetség Facebook oldalát egyébként ellepték a felháborodott utasok, akik burkolt áremelésről, igazságtalanságokról beszélnek, de van olyan is, aki örül, mert neki olcsóbb lesz az utazása. Sokan azt is kifogásolják, hogy nem nyilvános, milyen elv alapján számolják az utazás tarifáját, zónák ugyebár már nem lesznek, viszont nem is kilométerdíj lesz.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .