Menü Bezárás

Tudtad-e? Március 15. a szabad sajtó napja is

A magyar sajtó napja, 1990 óta minden esztendőben megtartott ünnepnap. 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a Nemzeti dalt és a 12 pontot is. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, amit még abban az évben, áprilisban törvénybe is foglaltak. Ez hatalmas fordulatot jelentett a korábbi cenzúrás időszakhoz képest, mégis ez a nap csak jóval később 1990-ben válhatott igazi, elismert ünnepnappá.

Napjainkban március 15-én sok helyen köszöntik a sajtó munkatársait. A nagyobb városokban, településeken szinte kivétel nélkül köszöntik azokat, akik sokat tesznek azért, hogy informálják, tájékoztattassák az embereket a hírekről, történésekről és akik munkájuk során sokszor összekötő kapocsként tevékenykednek az emberek között. Emléklappal, elismerő oklevéllel vagy éppen városi díjjal tüntetik ki a média munkatársait, így az 1948/49-es forradalom és szabadságharc hősei mellett egy pillanatra a mai hétköznapokban tollal, mikrofonnal vagy éppen billentyűzettel a szabad sajtóban dolgozó emberek munkáját is elismerik.

Magyarországon ezen a napon adják át a Széchenyi-, Kossuth- és a József Attila díjakat is.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .