Browse By

Egy csatornafedél élete

Sopronban, a Szent Mihály templomnál a Storno Ferenc út-Pozsonyi út-Híd utca-Szent Mihály utca(-Tómalom utca) kereszteződésénél körforgalmat alakítottak ki. Hogy pontosan mikor, arra már sajnos nem emlékszem, de úgy körülbelül 8-9 éve lehetett, addig ott lámpás csomópont volt (talán jobb is?). A körforgalom építésekor kihelyezett FORGALMI REND VÁLTOZÁS táblák sok helyen még mindig kint szerepelnek, de ez a cikk most nem erről szól.

A körforgalom építése során ugyanis párszáz méteren minden főbb irányban új aszfaltréteget is fektettek le, természetesen csatornafedelekkel tarkítva. Az egyik ilyen csatornafedél a Storno Ferenc úton nem messze a Mély úttól, a temető oldalánál, de a Balaton felé vezető sávon található. ÉS hogy mi az érdekessége? Egészen pontosan az, hogy körülbelül 5-7 centiméterrel az út aszfaltos felülete ALATT helyezkedik el, illetve kisebb kátyúk is kialakultak már a környezetében. Ennek következtében aki belemegy, az zökkenik egyet, de szoktak ezen a környéken leszakadt dísztárcsák is heverni.

A rutinosak, illetve gyakran erre járók már tudják, hogy hol is van ez az “akadály”, és kikerülik jobbról, vagy kikerülik balról. Viszont akik először járnak erre, vagy egyszerűen nincsen lehetőségük kikerülni a kvázi gödröt, kénytelenek belemenni, és ez azért némi hanghatással jár a kívülről szemlélő számára, a bent ülők számára pedig “megrázkódtatással”.

Forgalom pedig aztán van ezen az útszakaszon, főleg hétköznap késő délutánonként, amikor is az ingázók, -akik vonat helyett kocsival mennek inkább dolgozni- mind egyszerre indulnak haza, aztán itt meg beállnak a sorba, ugyanis a körforgalom, illetve a lámpás csomópont kicsit lejjebb megfog mindenkit.

Remélhetőleg a közeljövőben végre kijavításra kerül LEGALÁBB ez a megsüllyedt csatornafedél, amiből egyébként a városban is elég sok található már.