“Legócskább burkolatú utca az óvárosban”

Browse By

Te hogyan képzelnél el egy történelmi belvárost?
Nulla autóforgalom, egybefüggő díszburkolat, szűk utcácska, magas barokk, netalántán középkori, reneszánsz házak…

Tetszik? Pedig a látszat csal, de még mennyire! A fekete oszlopok mögött, mintha egy másik világba lépnénk át! Érdemes csak rápillantani a képekre!

A Szent György utcában, és önmagában a belvárosi utcák többségében áldatlan, turistariogató állapotok vannak. A várfalsétány és az Új utca ami kivétel ez alól.

Az utca másik vége: kevésébe rózsás a helyzet.

A szerkesztőség számára is ismert problémát egy olvasónk levele juttatta abba a fázisba, hogy írjunk is róla.  Az Ő tapasztalataira mindenképp hagyatkozhatunk, hiszen közel két évtizede az utca lakója:

Gyalogosok csetlenek botlanak, a turisták nem tudnak az épületekben gyönyörködni mert állandóan a lábuk alá kell nézni a rossz burkolat miatt. Én eddig kétszer tettem tönkre a felnimet a kátyús, girbe-gurba út miatt.

Ritaiságnak számító kerámia szegélykő, egyes Alsó-Lővereki utcában találkozni hasonlóval. Ezt biztosan nem száműzném egy esetleges újraburkolás során

Az aszfalt foltosabb mint egy Holstein-fríz, és össze-vissza van rajt mindenféle méretű és mélységű kátyú. Az aknafedelek is hol megsüllyedve, hol kifordulva vannak az úttesten.  Körülöttük mindenhonnan hajt ki a friss fű, millió darabra tört a fekete aszfalt.

Bár így is képvisel valamiféle muzeális értéket, de semmiképp sem tursitabarát

Elméletileg -bár sétálóutca- mindkét oldalon van járda, mégis az egyik szintben van az úttal. A századfordulós sárga kerámiapadkák, már ahol megvannak, meg nem tudják merre dőljenek.  A jelenlegi aszfaltburkolat a második világháború előtt készült el, az hogy most így néz ki, ugyanannyira az elmúlt 60 év és a jelenlegi vezetők felelőssége is. A foltozgatás már régóta nem segít, valódi megoldásra van szükség.

Lejt a járda is

Egy olyan utcának, amiben megannyi neves ház áll (Prépost-ház, Jezsuita konviktus, Erdődy-palota, Sax-ház), kijár ennyi tisztelet.
A helyzet súlyossága és megoldásának a mielőbbi kidolgozása érdekében felvettük a kapcsolatot az Önkormányzattal.
Reméljük, hogy hamarosan nem csak digitálisan lesz ilyen szép díszkőburkolat!

-A címnek olvasónk levelének egy mondatát emeltem ki, de hozzáfűzném azt is, hogy bár ez a legrosszabb de a többi se kifogástalan. Szintén megemlítve, hogy az Új utca kivétel, ami ugye pályázati forrás felhasználásával újult meg. Mielőtt jönnének azok a kommentek, hogy tessék megnézni a Sarudi utcát (vagy tetszőlegesen behelyettesíthető bármely szilárd burkolat mentes, vagy nagy rossz minőségű utcára), igen tudjuk mi is nagyon jól.

A Fő téri becsatlakozásokhoz hasonló burkolat

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com